Η πρόοδος της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου που είναι σήμερα σε εξέλιξη στη Βιέννη με τη συμμετοχή του Ιράν και των λεγόμενων «μεγάλων δυνάμεων», με φόντο τις επικρίσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που εγείρουν αμφιβολίες για την επιβίωσή της.
Η σύνοδος αυτή, που συγκαλείται κάθε τρίμηνο, έχει στόχο να ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής που διασφαλίζει τον αυστηρά ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του. Αυτή τη φορά, η σύνοδος γίνεται ενώ μοιάζει να αμφισβητείται αλλά και εν αναμονή της ανακοίνωσης του Τραμπ περί απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία.
Η αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος τασσόταν υπέρ της παραμονής της Ουάσινγκτον στη συμφωνία, εντείνει την αβεβαιότητα. Ο διάδοχός του Μάικ Πομπέο, μέχρι πρότινος επικεφαλής της CIA, κρατά σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν.
Στη σημερινή σύνοδο συμμετέχουν οι πολιτικοί αξιωματούχοι του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία του 2015, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει διορία στους Ευρωπαίους εταίρους του να συμφωνήσουν με το Ιράν σε αλλαγές προκειμένου να «διορθωθούν οι τραγικές ελλείψεις» της συμφωνίας. Ζητεί περισσότερους ελέγχους στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και κυρίως την επ’ αόριστον ισχύ των περιορισμών που επιβλήθηκαν, οι οποίοι βάσει της τρέχουσας συμφωνίας λήγουν το 2025 και το 2030.
Οι υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία τη θεωρούν ιστορική νίκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, έπειτα από περισσότερα από δέκα χρόνια έντασης.