Το τίμημα που πληρώνουν όσοι είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν πληρώνοντας τα λιγότερα χρήματα είναι συνήθως η όχι και τόσο άνετη διανυκτέρευσή τους. Hostel ή ξενοδοχεία χωρίς πολλά αστέρια να συνοδεύουν την επιγραφή τους, είναι στην ημερήσια διάταξη για τους τουρίστες αυτούς. Κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουν κάποιες -περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές- παραχωρήσεις σε επίπεδο ανέσεων, καθαριότητας και φιλοξενίας.
Βέβαια, αν και τα όρια αντοχής και ανοχής δεν είναι ίδια για όλους, υπάρχουν ορισμένα μέρη όπου οι περισσότεροι επισκέπτες προσπαθούν να ξεχάσουν μιας ακόμη και για low-budget εκδρομείς ήταν κατώτερα των ελάχιστων έστω προσδοκιών τους.
Όλα αυτά ισχύουν και για το hostel Hans Brinker Budget Hotel που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, Άμστερνταμ. Μόνο που στην περίπτωση τους, οι υπεύθυνοι θεώρησαν ότι όχι μόνο έπρεπε να κρύψουν τα αρνητικά σχόλια των άτυχων επισκεπτών αλλά αντίθετα να τα κάνουν προμετωπίδα τους και να διαφημιστούν ενημερώνοντας τον υποψήφιο πελάτη πόσο κακή ιδέα είναι να μείνεις εκεί.
Η ιδιόμορφη αυτή διαφημιστική εκστρατεία που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’90 τόνιζε τα αρνητικά του καταλύματος όπως την έλλειψη καθαριότητας, παροχών και εξυπηρέτησης προς τον επισκέπτη. Απ’ ότι φαίνεται οι υπεύθυνοι έκριναν πως η εκστρατεία αυτή είχε ευνοϊκά αποτελέσματα όποτε συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Ο επισκέπτης του ιστοτόπου του συγκεκριμένου hostel θα διαβάσει: «Το Hans Brinker Budget Hotel υπερήφανα ταλαιπωρεί τους ταξιδιώτες εδώ και 40 χρόνια. Με τα επίπεδα άνεσης να συγκρίνονται με αυτά μιας μεσαίας-ασφαλείας φυλακής, το Hans Brinker παρέχει τις υπηρεσίες ορισμένων υδραυλικών εγκαταστάσεων και μιας καντίνας που σερβίρει μια μεγάλη ποικιλία πιάτων βασισμένων σε κακομαγειρεμένα αυγά»!
Όπως τονίζει ανάμεσα στις υπηρεσίες του περιλαμβάνεται και ένα μπαρ με περιορισμένο φως και ελάχιστο αέρα, ασανσέρ που μερικές φορές μένει μεταξύ ορόφων και άλλες παρόμοιες «ανέσεις».
Με τις τιμές να κυμαίνονται ανά άτομο από 22,5 μέχρι 53,5 ευρώ, προσφέρει διανυκτέρευση σε δωμάτια που δύναται να φιλοξενήσουν μέχρι και 7 άτομα, σε ή και χωρίς κρεβάτια και απλά ένα στρώμα.
Βέβαια στα πρότυπα της εποχής, το περίεργο αυτό κατάλυμα δεν παραλείπει να συνδέσει τις παροχές τους με την προστασία του περιβάλλοντος.
Για παράδειγμα, από τα διαφημιστικά πόστερ υπονοείται ότι η πολιτική που εφαρμόζει σχετικά με το πλύσιμο των πετσετών είναι άκρως οικολογική, αφού ως γνωστών τα πλυντήρια ξοδεύουν ενέργεια και τα χημικά απορρυπαντικά ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Ανάλογη σκέψη γίνεται και για τη θέρμανση η οποία εξασφαλίζεται από κουβέρτες, ή και για το πλύσιμο με λιγοστό νερό ώστε να μην ξοδεύεται το πολύτιμο αυτό αγαθό.