Σωτήρια ήταν η επέμβαση των ισχυρών δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή του Μαχαιρά, μεταξύ Λυθροδόντα και Κυπροβάσας, όπου η χθεσινή πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε.

Οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάφεραν να κατασβήσουν πλήρως την πυρκαγιά. Στο έργο για την κατάσβεση συνέδραμαν τα τρία ελικόπτερα και τα δύο αεροπλάνα του τμήματος Δασών και μέρος των πυροσβεστικών οχημάτων που παρέμειναν στην περιοχή από χθες. Στη διάρκεια των προσπαθειών ορισμένα οχήματα είχαν αποχωρήσει προσωρινά καθώς είχαν εξαντληθεί τα αποθέματα νερού.

Η φωτιά είχε αναζωπυρωθεί λίγο μετά το μεσημέρι σε γκρεμό μεγάλου βάθους, με πυκνή θαμνώδες βλάστηση. Η μεγάλη πυρκαγιά κατάκαψε έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου και εκτιμάται ότι τέθηκε κακόβουλα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ανταποκρίθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, του Ταμείου Θήρας, της Επαρχιακής Διοίκησης, της Εθνικής Φρουράς.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Λεωνίδας Λεωνίδου, 258 συνολικά άτομα με 54 πυροσβεστικά οχήματα καθώς και εθελοντές κάτοικοι της περιοχής με γεωργικούς ελκυστήρες, ασχολήθηκαν με το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Στο έργο της πυρόσβεσης συνέδραμαν ακόμη τα τρία ελικόπτερα που ενοικιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δύο ελικόπτερα των Βρετανικών βάσεων, ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας, ένα αεροπλάνο του Τμήματος Δασών καθώς και δύο προωθητές γαιών και βυτιοφόρα οχήματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, που έσπευσε από την αρχή στην περιοχή, δήλωσε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πυρκαγιά προκλήθηκε κακόβουλα. Μίλησε για έγκλημα το οποίο δημιούργησε τεράστια ζημιά στο περιβάλλον και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δράστες θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε ταυτόχρονα από τέσσερα σημεία, σε απόσταση πεντακόσιων μέτρων το ένα από το άλλο, μέσα σε δύσβατη περιοχή στην κοίτη ποταμού. Σύμφωνα με μαρτυρία η φωτιά ξεκίνησε αμέσως μετά το πέρασμα κυνηγών. Από την πυρκαγιά απειλήθηκαν τρεις με τέσσερις εξοχικές κατοικίες ενώ δύο μέλη του τμήματος δασών τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης.