Για επτά ολόκληρους αιώνες, τα λείψανα του ηγούμενου και επικεφαλής του δεύτερου πλουσιότερου και ισχυρότερου κιστερκιανού μοναστηριού της Μεγάλης Βρετανίας κατάφεραν να επιζήσουν τη καταστροφή του αβαείου «Furness Abbey» από τον Ερρίκο VIII το 1537, γλίτωσαν από τις ληστείες που ακολούθησαν και δεν κατάφεραν να εντοπιστούν ακόμα και από τους βικτωριανούς αρχαιολόγους.

Σήμερα, μια ομάδα ερευνητών ευελπιστεί πως τα νέα της ευρήματα ανήκουν στο συγκεκριμένο ηγούμενο και με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας του 21ου αιώνα προσπαθεί να εξακριβώσει τη ταυτότητα τους.

Με τη μέθοδο της χρονολόγησης με άνθρακα και τις σύγχρονες παθολογικές και αρχαιολογικές γνώσεις, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι πως μπορούν να συμπληρώσουν ένα χαμένο κεφάλαιο στην ιστορία της περιοχής Lake Abbey που ενέπνευσε τους Wordsworth και Turner.

Ο σκελετός ενός εύσωμου άνδρα ανακαλύφθηκε σχεδόν τυχαία, κατά τη διάρκεια επισκευών συντήρησης στη μονή, στη Κούμπρια. Τα μεσαιωνικά ξύλινα θεμέλια είχαν σαπίσει και οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχαιολόγοι, που κλήθηκαν να εξετάσουν το κτίριο, ανακάλυψαν τον άγνωστο τάφο.

Η σημασία του τάφου ήταν αμέσως εμφανής. Όποιος ήταν θαμμένος εκεί, είχε τοποθετηθεί στο πρεσβυτέριο – η πιο ευγενής θέση στη μονή, που συνήθως κρατούνταν για τους πιο δημοφιλείς ηγουμένους.

Μέσα στα ερείπια βρέθηκαν σπάνια μεσαιωνικά κοσμήματα και ένα ασημένιο τμήμα από ράβδο υψηλόβαθμου ηγουμένου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της Οξφόρδης, ο σκελετός άνηκε σε άνδρα ηλικίας 40 έως 50 ετών. Η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης υποδεικνύει έναν παχύσαρκο άνδρα, ο οποίος ενδεχομένως να έπασχε από διαβήτη δευτέρου τύπου.

Αν και ο θάνατος του υπολογιζόταν γύρω στο 1150, η Σούζαν Χάρισον, επιμελήτρια της Αγγλικής Κληρονομιάς, ισχυρίζεται ότι ο τάφος χρονολογείται από το 1350 έως το 1500.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη. Δεν έχει βρεθεί ανάλογος τάφος στην Αγγλία τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε η επιμελήτρια.

Η κεφαλή της ράβδου, η οποία άνηκε σε υψηλόβαθμο μοναχό, αποτελείται από επιχρυσωμένο χαλκό και φέρει ασημένια μετάλλια που παρουσιάζουν τον αρχάγγελο Μιχαήλ να σκοτώνει ένα δράκο. Το δαχτυλίδι που φορούσε αποτελείται από επιχρυσωμένο ασήμι με πολύτιμους λίθους, όπως λευκό κρύσταλλο και λευκό ζαφείρι.