Ιράκ, Σομαλία και Φιλιππίνες προηγούνται στον κατάλογο με τον μικρό αριθμό κρατών, οι κυβερνήσεις των οποίων αδυνατούν όμως να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους δράστες των δολοφονιών λειτουργών του Τύπου, επισήμανε σήμερα η «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων», μια μη-κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Μάλιστα, το Ιράκ προηγείται στον ανωτέρω κατάλογο «για πέμπτο διαδοχικό έτος», δεδομένου ότι οι δολοφονίες στο έδαφός του συνολικά 90 δημοσιογράφων, μεταξύ των ετών 2002 και 2011, έμειναν, τελικά, ανεξιχνίαστες.
Στη Σομαλία ο αντίστοιχος αριθμός, στο χρονικό διάστημα μετά το έτος 2000, είναι 11 δολοφονίες δημοσιογράφων.
Στις Φιλιππίνες όλη την περασμένη δεκαετία ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε ήδη τις 55, με κύρια αιτία τη «διεφθαρμένη ποινική δικαιοσύνη».
Στη Σρι Λάνκα, οι δράστες των δολοφονιών εννέα δημοσιογράφων, όλων τους πολέμιων του προέδρου Ρατζαπάκσα, ποτέ δεν δικάστηκαν.
«Μεγάλη άνοδο σημειώνουν, εσχάτως, οι δολοφονίες δημοσιογράφων στο Μεξικό αλλά και στο Πακιστάν», σημείωσε η ίδια πηγή.
«Το καθεστώς ατιμωρησίας εκτρέφει την εκστρατεία του οργανωμένου εγκλήματος, με σκοπό την εξόντωση των λειτουργών του Τύπου», παρατήρησε επίσης η ίδια πηγή. Απέδωσε ταυτοχρόνως τον αφορισμό αυτόν στον βοηθό διευθυντή σύνταξης της μεξικάνικης επαρχιακής εφημερίδας «El Siglo de Torrecn», τον Χαβιέ Γκάρζα, ο οποίος τής ανέφερε ότι “τα κεντρικά Γραφεία της δέχθηκαν δύο φονικές επιθέσεις, μέσα σε μια τετραετία»,(…) «χωρίς όμως οι δράστες να έχουν έως τώρα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη».