Όλο φεύγουν και όλο εκεί μένουν οι αμερικανικές δυνάμεις που δηλώνουν ότι θα αποχωρήσουν τον ερχόμενο χρόνο από το Ιράκ. Συγκεκριμένα, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων αν και δήλωσε ότι οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας θα είναι έτοιμες για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων τον ερχόμενο χρόνο, όποτε κριθεί αναγκαίο οι ΗΠΑ θα μπορούν να επιστρέψουν στην ένοπλη δράση…

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο στρατηγός Ρέιμοντ Οντιέρνο είπε ότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει να μειώσει στις 50.000 τις δυνάμεις τους στο Ιράκ έως την 1η Σεπτεμβρίου (από 176.000) και οι στρατιώτες αυτοί θα παραμείνουν «έχοντας εκπαιδευτικό-συμβουλευτικό-βοηθητικό ρόλο» έως τον επόμενο χρόνο.

Επιπλέον, ο στρατηγός υποστήριξε πως οι στασιαστές «έχουν παταχθεί» και παρά τη συνεχιζόμενη βία, η συνολική κατάσταση της ασφάλειας βελτιώνεται, μαζί με την ικανότητα του ιρακινού κράτους να προστατεύει τον λαό του και να ασκεί τις κυβερνητικές λειτουργίες.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν οι ιρακινές δυνάμεις θα είναι επαρκείς για να επιτρέψουν την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως τα τέλη του 2011, ο Οντιέρνο απάντησε «η σημερινή μου εκτίμηση είναι πως, ναι, θα είναι».
Βέβαια παραδέχθηκε πως οι αμερικανικές δυνάμεις ενδέχεται να παραμείνουν στο Ιράκ και πέραν της χρονικής λήξης της αποστολής τους, τον επόμενο χρόνο, τονίζοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από τον ρόλο που θα κληθεί να έχει η παρουσία τους.

Επιπλέον, ο Οντιέρνο τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των «υποδομών και της αρχιτεκτονικής της ασφάλειας» στο Ιράκ.

Παράλληλα, τόνισε πως το Ιράν χρηματοδοτεί σιιτικές εξτρεμιστικές ομάδες στο Ιράν, φοβούμενο μήπως επικρατήσει η δημοκρατία στη γειτονική του χώρα, λέγοντας σχετικά: «Πιστεύω πως οι Ιρανοί δεν επιθυμούν να δουν το Ιράκ να γίνεται μία σταθερή δημοκρατική χώρα. Θα επιθυμούσαν να δουν μία ευάλωτη θεσμικά κυβέρνηση, που δεν θα τους δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον».