Η ισπανική «γρίπη» επέστρεψε, αναστατώνοντας την Ευρωζώνη και υποχρεώνοντας τη Μαδρίτη σε έναν πρωτοφανή αγώνα δρόμου για να προλάβει τις αντιδράσεις των αγορών και να κερδίσει χρόνο. Το μήνυμα που προσπαθεί απεγνωσμένα να περάσει ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, με τη λήψη πρόσθετων μέτρων είναι ότι η Ισπανία δεν θα έχει την τύχη της Ελλάδας, κι ας εκτιμάται ότι η Μαδρίτη βρίσκεται στο σημείο όπου στεκόταν η Αθήνα πριν από δύο χρόνια: στο χείλος του γκρεμού.
«Το μέλλον της Ισπανίας είναι το διακύβευμα», είπε με δραματικό τόνο ο Ραχόι, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του και για τη συμπεριφορά των κοινοτικών εταίρων. Χωρίς, δε, να τον κατονομάσει, επιτέθηκε εναντίον του Ιταλού ομολόγου του, Μόντι, ο οποίος φέρεται να καταλόγισε ευθύνες στην ισπανική οικονομία για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ευρωζώνη και την ανησυχία των αγορών. «Ελπίζω ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους», τόνισε ο Ραχόι.
Όπως γράφει το «Έθνος της Κυριακής» η Γερμανία και η Γαλλία έσπευσαν να παρέμβουν, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσουν τις αγορές, λέγοντας ότι κακώς δεν αναγνωρίζονται οι φιλότιμες προσπάθειες της Μαδρίτης, ενώ και η ΕΚΤ έθεσε στη διάθεση της ισπανικής κυβέρνησης τον μηχανισμό εξαγοράς ομολόγων.
Η ίδια η Aνγκελα Μέρκελ έχει εκφράσει δημοσίως την αισιοδοξία της για την αίσια έκβαση της «περιπέτειας» της Ισπανίας, ενώ ο στενός της συνεργάτης επί των οικονομικών, Μίχαελ Φουχς, δήλωσε οτι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την Ισπανία, επειδή η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα.
Εάν εκτροχιαστεί η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, ο κίνδυνος για το ευρώ είναι ορατός και το άγχος γι’ αυτό το ενδεχόμενο είναι μεγάλο σε όλα τα ευρωπαϊκά πολιτικά στρατόπεδα. Ειδικά για το Βερολίνο, το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια ακόμη χώρα και δη του μεγέθους της Ισπανίας, διάσωση, είναι εφιαλτικό σενάριο και η Καγκελάριος φοβάται οτι δεν θα μπορέσει να πετύχει την απαιτούμενη συναίνεση στο γερμανικό κοινοβούλιο. Εξ ου και η αγωνιώδης προσπάθεια να πείσει οτι η Μαδρίτη δεν απειλείται. Για τις αγορές, όμως, η Ισπανία παραμένει ο μεγάλος «ασθενής».