Η διεθνής κοινότητα, με την εξαίρεση της Κίνας η οποία επισήμως σιωπά, καταδίκασε έντονα σήμερα την εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ενέργεια που η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ χαρακτήρισαν «πρόκληση» και παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει κατεπειγόντως σήμερα για το θέμα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των υπουργείων Άμυνας της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα εξερράγη εν πτήσει και τα συντρίμμια του κατέπεσαν στη θάλασσα λίγο μετά την απογείωσή του, που εκτιμάται ότι έγινε στις 07:39 τοπική ώρα [01:39 ώρα Ελλάδας].

Μετά την «αποτυχία» της εκτόξευσης ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «την πρόκληση» της Πιονγκγιάνγκ η οποία «απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αντίκειται στις πρόσφατες δεσμεύσεις» της Βόρειας Κορέας.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έκαναν λόγο για «σαφή» και «σοβαρή» πρόκληση και «παραβίαση αποφάσεων του [ΣΑ του] ΟΗΕ».

Ωστόσο η Κίνα παρέμενε σιωπηλή, πάνω από δύο ώρες μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την προστατευόμενή της χώρα, ενόψει της οποίας είχε εκφράσει «ανησυχία». Αν και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε πολυάριθμα επείγοντα τηλεγραφήματα για το θέμα από το γραφείο του στη Σεούλ, στο Τόκιο και στην Ουάσινγκτον, δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο σχόλιο από το Πεκίνο.

Ο πρώτος ευρωπαίος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος καταδίκασε την εκτόξευση ήταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος κάλεσε τον ΟΗΕ να «αντιδράσει σθεναρά» στην εκτόξευση η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ