Ένα νέο επεισόδιο ανάμεσα στο πολεμικό ναυτικό των Φιλιππίνων και σε κινεζικά αλιευτικά σκάφη που έπλεαν στη Νότια Σινική Θάλασσα αναζωπύρωσε σήμερα την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο διεκδικούν, όπως και άλλες παρόχθιες χώρες, την πλούσια σε αλιεία και υδρογονάνθρακες θαλάσσια περιοχή.
Η φρεγάτα Gregorio Del Pilar του πολεμικού ναυτικού των Φιλιππίνων αναχαίτισε χθες οκτώ κινεζικά αλιευτικά πλοία που έπλεαν κοντά της, ανοικτά του ύφαλου Σκάρμποροου, όταν δύο κινεζικά πλοία ναυτικής παρακολούθησης παρεμβλήθηκαν.
«Η κατάσταση ήταν σε αδιέξοδο το πρωί», διευκρίνισε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Αλμπερτ ντελ Ροζάριο είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον κινέζο πρεσβευτή στη Μανίλα Μα Κεσίνγκ, για να του επισημάνει ότι η περιοχή αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος του εδάφους των Φιλιππίνων». Ο Μα κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.
Το Πεκίνο επανέλαβε τις αιτιάσεις του, μέσω της πρεσβείας του στη Μανίλα, ζητώντας από τις Φιλιππίνες να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητές τους στις αμφισβητούμενες περιοχές.
Η Κίνα ονομάζει τον ύφαλο Σκάρμποροου νησί Χουανγκιάν «αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού εδάφους και τα ύδατα γύρω από αυτό είναι μια κατά παράδοση περιοχή αλιείας για τους κινέζους αλιείς», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. «Πολλά κινεζικά ιστορικά έγγραφα αποδεικνύουν χωρίς αμφισβήτηση ότι το νησί Χουανγκιάν ανήκει στο έδαφος της Κίνας».
Στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδός ανάμεσα στην ανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, η νότια Σινική Θάλασσα διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα ύδατά της είναι επίσης πλούσια σε αλιεία. Η κινεζική ακτοφυλακή πραγματοποιεί συχνά νηοψίες σε αλιευτικά σκάφη, κυρίως Βιετναμέζων και Φιλιππινέζων, ενώ οι κινέζοι αλιείς τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης από τις αρχές του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων.