Στις 17 Απριλίου θα συναντήσει στην Ιερουσαλήμ τον παλαιστίνιο ομόλογό του Σαλάμ Φαγιάντ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά το πάγωμα των διαπραγματεύσεων τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Ο Νιμρ Χαμάντ, πολιτικός σύμβουλος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είπε την περασμένη εβδομάδα ότι μια «παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα επιδώσει επιστολή του προέδρου Αμπάς στον πρωθυπουργό Νετανιάχου».

Αυτή η επιστολή παραπόνων, για την οποία γινόταν λόγος από τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου το Φεβρουάριο, έχει ως στόχο να θέσει το Ισραήλ προ των ευθυνών του απέναντι στην αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με επίσημες παλαιστινιακές πηγές.

Ο πρόεδρος Αμπάς, τον οποίο επικαλείται το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, είχε διευκρινίσει στις 3 Απριλίου, ότι θα επέκρινε στην επιστολή του τον Νετανιάχου γιατί έκανε την Παλαιστινιακή Αρχή μια μη-Αρχή.

Ο Τζέντελμαν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι και ο Νετανιάχου θα έστελνε επιστολή στον Αμπάς, μετά τη συνάντηση με τον Φαγιάντ. Μια σειρά πέντε διερευνητικών ισραηλινο-παλαιστινιακών συναντήσεων στο Αμάν της Ιορδανίας τον Ιανουάριο για να εξεταστεί η δυνατότητα επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε χωρίς απτά αποτελέσματα.

Η επανάληψη των διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών συμπίπτει με τη σύνοδο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή σήμερα στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια επανάληψης των διαπραγματεύσεων που έχουν παγώσει από το Σεπτέμβριο του 2010.

Οι παλαιστίνιοι ηγέτες ζητούν για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων να σταματήσει το Ισραήλ την εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα από τον πόλεμο των Εξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967 παλαιστινιακά εδάφη και να δεχτεί τις προς του 1967 γραμμές ανακωχής ως βάση των συνομιλιών. Το Ισραήλ απορρίπτει τα αιτήματα αυτά και δηλώνει έτοιμο για διαπραγματεύσεις “χωρίς όρους”.