Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH) ανέφερε ότι την ημέρα που το ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ τέθηκε σε ισχύ, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι από, ανάμεσά τους 26 άμαχοι στην πόλη Χομς.

Είκοσι έξι πολίτες σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς στις συνοικίες Χαλιντίγια και Μπαγιάντα κι ένας ακόμη στη συνοικία Μπαμπ Τάντμορ στη Χομς, σύμφωνα με την οργάνωση και ακτιβιστές.

Ένας ακτιβιστής, ο Αμπού Γιάσερ, δήλωσε ότι οι κρατικές δυνάμεις επιτίθενται στην Μπαγιάντα με όλμους από τρεις διαφορετικές τοποθεσίες. «Ορισμένοι άνθρωποι προσέφυγαν σε σχολεία και τώρα και σχολεία επλήγησαν. “Έχουμε τουλάχιστον 20 μάρτυρες και 70 τραυματίες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά».

Στη Γενεύη, η Μπάσμα Κοντμάνι, εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η συριακή αντιπολίτευση δεν μπορεί να αποδεχθεί μια μερική εκεχειρία και θέλει η κυβέρνηση να διατάξει τις δυνάμεις να παύσουν εντελώς τη βία βάσει της συμφωνίας εκεχειρίας.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμη καμιά ένδειξη πως οι κυβερνητικές δυνάμεις εφαρμόζουν τη συμφωνία να αποχωρήσουν από τις αστικές περιοχές καθώς οι συλλήψεις, οι κατεδαφίσεις σπιτιών κι οι βομβαρδισμοί από άρματα μάχης, πυροβολικό και βαρέα αντιαεροπορικά πολυβόλα συνεχίζονται.

Στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως η Δαμασκός μοιάζει «να μην έχει καμιά πρόθεση να τιμήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του σχεδίου έξι σημείων του κοινού ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Βαλερό διέψευσε ότι η Συρία άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιο Άναν. «Δεν είδαμε την έναρξη της υλοποίησης της δέσμευσης της Συρίας να εφαρμόσει το σχέδιο Άναν», είπε ο Βαλερό. Οι σχετικές δηλώσεις του Σύρου ΥΠΕΞ Ουάλιντ Μουάλεμ στην Μόσχα καταδεικνύουν ένα «αίσθημα ατιμωρησίας» από μέρους της Δαμασκού, στο οποίο «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει».

«Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο παρέμβασης του Παρισιού στη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ (G8) στην Ουάσινγκτον και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρόσθεσε». Ο γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ πρόκειται να λάβει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G8 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς, Ιταλία, Ρωσία )την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους αμάχων στη χώρα, και τόνισε ότι θα λάβει μέτρα, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά, εάν συριακά στρατεύματα συνεχίσουν να ανοίγουν πυρ στο έδαφος της χώρας του.
«Συνεχίζει να σκοτώνει 60, 70, 80, 100 ανθρώπους κάθε μέρα», είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στον Άσαντ, τον οποίο ως πέρυσι θεωρούσε φίλο και σύμμαχο. Τα συριακά στρατεύματα, είπε, «πυροβολούν ανελέητα, πισώπλατα, γυναίκες και παιδιά».

Έκανε λόγο για σαφή παραβίαση των συνόρων των δύο κρατών, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αρχές θα κάνουν μια οριστική αποτίμηση της κατάστασης και «θα λάβουν κατόπιν, φυσικά, μέτρα».

Ο Ερντογάν θα συζητήσει για τη Συρία στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία στα τέλη της εβδομάδας, είπαν σαουδαραβικές διπλωματικές πηγές.

Η Κίνα από την πλευρά της κάλεσε τη Δαμασκό να λάβει πρακτικά μέτρα για την εφαρμογή της εκεχειρίας.