Με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί σήμερα στη Μόσχα ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ, ημέρα που εκπνέει η διορία που έδωσε ο ΟΗΕ στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ για να αποσύρει τα στρατεύματά του και τα βαρέα όπλα από τις πόλεις της Συρίας.

Ο Μουάλεμ, που έφτασε χθες στη Μόσχα, θα συζητήσει με τον Λαβρόφ τις εξελίξεις της δύσκολης κατάστασης στη Συρία, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην ατζέντα των συζητήσεων προστίθεται θέματα που αφορούν την μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Συρίας. Μετά τη συνάντηση, θα ακολουθήσει στις 12 ώρα Ελλάδας κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η επίσκεψη του Μουάλεμ συμπίπτει με την εκπνοή της προθεσμίας του ΟΗΕ για την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων και την εφαρμογή εκεχειρίας με στόχο τον τερματισμό των βιαιοτήτων στη Συρία, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων μέσα σε ένα χρόνο.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου ότι η Δαμασκός αποδέχεται το σχέδιο έξι σημείων του Κόφι Ανάν, που την υποχρεώνει να αποσύρει τα άρματα μάχης το αργότερο ως το πρωί σήμερα, ως προϋπόθεση για την γενική εκεχειρία, 48 ώρες αργότερα.

Όμως το καθεστώς Άσαντ απαίτησε την Κυριακή η αντιπολίτευση να δεσμευτεί γραπτώς ότι θα σταματήσει κάθε μορφή βίας, πριν αποχωρήσουν τα κυβερνητικά στρατεύματα.