Τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα ελέγχει τις πρακτικές της, στον απόηχο του σκανδάλου που ξέσπασε πρόσφατα και στο οποίο εμπλέκονται στελέχη της στην Αϊτή, ανακοίνωσε η Oxfam.

Δημοσίευμα της εφημερίδας The Times αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα πως εργαζόμενοι της Oxfam είχαν προσλάβει ιερόδουλες με χρήματα της ΜΚΟ κατά τη διάρκεια της αποστολής τους στην Αϊτή το 2010.

Η Oxfam ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την καταγγελία αλλά απολογήθηκε ανακοινώνοντας πως εσωτερική έρευνα του 2011 επιβεβαίωσε την παραβατική συμπεριφορά.

Η ανεξάρτητη επιτροπή θα έχει πρόσβαση στα αρχεία και τα στοιχεία των εργαζόμενων της Oxfam, τους εταίρους της και τις κοινότητες που στηρίζει και θα συμμετέχουν ειδικοί σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών.

Παράλληλα η ΜΚΟ δεσμεύθηκε να δώσει στη δημοσιότητα «το συντομότερο δυνατό» τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας του 2011 «σχετικά με το προσωπικό που ενεπλάκη σε ανάρμοστη σεξουαλική ή άλλου τύπου συμπεριφορά στη Αϊτή», αλλά και «να λάβει μέτρα για να προστατεύσει την ταυτότητα αθώων μαρτύρων».

Εξάλλου η Oxfam τόνισε ότι έχει ήδη δώσει «στις αρχές της Αϊτής τα ονόματα των ανδρών» που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο αυτό.

(φωτογραφία αρχείου)