Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε σήμερα έντονα τις δηλώσεις που έκανε ο κυβερνήτης της περιοχής του Νοτίου Κορντοφάν στο Σουδάν, Άχμεντ Χαρούν, οι οποίες «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κλιμάκωση της βίας» σε αυτήν την περιοχή.

Σε ανακοίνωση της Αρμοστείας, η Πιλάι σημείωσε ότι ο Χαρούν, «στον οποίο έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» βιντεοσκοπήθηκε την ώρα που δήλωνε σε Σουδανούς στρατιώτες να μην φέρουν πίσω ζωντανούς αιχμαλώτους (δηλαδή αντάρτες), αλλά να «αφήσουν το μέρος, σκουπισμένο και καθαρό».

Η κυβέρνηση του κρατιδίου του Νοτίου Κορντοφάν ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι οι δηλώσεις αυτές του Χαρούν αναφέρονται αποσπασματικά και εκτός πλαισίου και ότι εκείνος προσπαθούσε να ανυψώσει το ηθικό των στρατιωτών που αντιμετωπίζουν τους αντάρτες στην περιοχή.

«Δεν γνωρίζουμε παρά μόνον λίγα πράγματα για το εύρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Νότιο Κορντοφάν, καθώς δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτήν την περιοχή», συνεχίζει η Πιλάι στην ανακοίνωση, στην οποία προσθέτει ότι «τον περασμένο Αύγουστο, είχαμε εντοπίσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματα πολέμου που είχαν γίνει στο Νότιο Κορντοφάν».

Μια έκθεση γνωστοποιούσε «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, αυθαίρετες συλλήψεις, παράνομες κρατήσεις, εξαφανίσεις, επιθέσεις κατά αμάχων, καταστροφή κατοικιών», όπως και μαζικές εκτοπίσεις πληθυσμού.

«Είναι ουσιαστικής σημασίας να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη και αντικειμενική έρευνα γι’ αυτές τις κατηγορίες και η περιφερειακή κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στους παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες», καταλήγει η Πιλάι.