Συνολικά 82 χρόνια φυλάκισης επιβλήθηκαν στα μέλη μιας σπείρας Εσθονών που χρησιμοποιούσαν χαμηλού κόστους πτήσεις για να μεταβαίνουν σε διαφορετικές χώρες και να ληστεύουν κοσμηματοπωλεία.

Η καταδίκη του 33χρονου Janno Heinola σε εννέα χρόνια φυλάκισης είναι το αποτέλεσμα επταετούς επιχείρησης της αστυνομίας για να βρεθούν οι οκτώ κακοποιοί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι δράστες αποκόμισαν τουλάχιστον 120 εκατομμύρια ευρώ από 150 ληστείες μεταξύ άλλων στη Σουηδία, το Μόντε Κάρλο και τη Βρετανία- όπου εισέβαλαν σε έντεκα καταστήματα

Η αστυνομία έφτασε στη σπείρα με «όχημα» κοσμηματοπωλείο στο Leeds που έγινε στόχος τέσσερις φορές το διάστημα 2005-2007.

Η κάμερα του κοσμηματοπωλείου κατέγραψε τις τρομακτικές στιγμές που έζησαν όσοι βρίσκονταν εκεί την ώρα της ληστείας, με τον ένα κακοποιό να τους σημαδεύει με όπλο.

Η σπείρα στρατολογούσε μέλη που είχαν χρέη λόγω ναρκωτικών. Χρησιμοποιώντας φτηνές πτήσεις, οι δράστες έφταναν σε διάφορες περιοχές- ανάμεσά τους και πόλεις της Ιταλίας και της Φινλανδίας- όπου τους συναντούσε ο «συντονιστής» που τους έδινε λεπτομέρειες για τις ληστείες.

Ο Heinola συνελήφθη μετά την ταυτοποίηση DNA από ένα αποτσίγαρο που βρέθηκε κοντά στο σημείο όπου στεκόταν λίγο πριν τη ληστεία.

Σε 12 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε επίσης ο Algo Toomits, ο Sarik Sander σε 11, ο Raivo Loige σε 8, και ο Joonas Jarvsoo επίσης σε 12. Οι Rauno Kuklase, Reigo Janes και Ivo Parn καταδικάστηκαν σε δεκαετή φυλάκιση.