Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας ανάθεσε σήμερα στον υπουργό Οικονομικών, Σιμεόν Ντιάνκοφ να προχωρήσει στις απαραίτητες διεργασίες για την προσφορά ομολόγων του βουλγαρικού Δημοσίου με συνολική αξία έως ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις διεθνείς αγορές, ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία Τύπου.

Μέχρι στιγμής το βουλγαρικό Δημόσιο κάλυπτε περίπου το 80% των αναγκών χρηματοδότησής του με ομόλογα εσωτερικής χρήσεως, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Οι αγορές ομολόγων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε διάφορες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, με συνέπεια οι δυνατότητες για ευνοϊκή χρηματοδότηση να είναι άκρως περιορισμένες στο χρόνο. Αυτή τη στιγμή παρατηρείται σχετική ησυχία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές που δημιουργεί κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον για την εξωτερική χρηματοδότηση της Πολιτείας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Στο τελευταίο διάστημα αρμόδιοι παράγοντες της Βουλγαρίας έχουν εκφράσει σε αρκετές περιπτώσεις τον προβληματισμό της κυβέρνησης σχετικά με τις πηγές εξασφάλισης πόρων για την επικείμενη εξυπηρέτηση μεγάλων υποχρεώσεων, που προκύπτουν από προηγούμενο δανεισμό στις διεθνείς αγορές.

Η αριστερή αντιπολίτευση κατηγορεί τους κυβερνώντες για εσφαλμένη οικονομική πολιτική, η οποία έχει σαν συνέπεια τη δραστική μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού.