Με μάλλον χλιαρό τρόπο το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικασε την φονική ισραηλινή επιδρομή κατά ανθρωπιστικής νηοπομπής. Η απόφαση, η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, εξεδόθη έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση και διαφωνίες για το ύφος το κειμένου κυρίως ανάμεσα στην Αγκυρα και τις ΗΠΑ.

Στην απόφασή του, το ΣΑ ζητεί να αφεθούν αμέσως όσοι κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, αλλά και τα πλοία που συμμετείχαν στην νηοπομπή. Επίσης το ΣΑ ζητεί να διεξαχθεί “άμεση, αξιόπιστη, αμερόληπτη και διαφανής” έρευνα, σύμφωνα με την απόφαση που ανέγνωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου για τον μήνα αυτό, πρέσβης του Μεξικού Κλοντ Χελέρ.

Το ΣΑ “καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει στις ενδιαφερόμενες χώρες να έχουν προξενική πρόσβαση προκειμένου να παραλάβουν τις σορούς των νεκρών και τους τραυματίες”. Επίσης”εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για τις απώλειες των ανθρωπίνων ζωών και τους τραυματισμούς που προκάλεσε η χρήση βίας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης σε διεθνή ύδατα κατά της νηοπομπής που κατευθυνόταν προς τη Γάζα”, προσθέτει το κείμενο.