Η Νάταλι Γουίβερ ξέρει πολύ καλά πως δεν υπάρχουν πολλά κορίτσια σαν την κόρη της, τη Σοφία. Σε ηλικία εννέα ετών, η μικρή έχει ήδη υποβληθεί σε 22 χειρουργικές επεμβάσεις. Δεν μπορεί να μιλήσει και χρησιμοποιεί τα μάτια της και μικρούς ήχους για να επικοινωνήσει με την οικογένειά της. Η μητέρα της λέει πως παρότι η πάθησή της κάποιες φορές της προκαλεί πόνο, η Σοφία είναι ένα χαρούμενο και δυνατό κορίτσι.
Η όψη της όμως φαίνεται πως ξύπνησε τα κατώτερα ένστικτα των ανθρώπων, που όχι μόνο λένε στη Νάταλι πως η Σοφία θα έπρεπε να πεθάνει ή πως δεν θα έπρεπε να έχει γεννηθεί, αλλά κάποιος χρησιμοποίησε τη φωτογραφία της σε καμπάνια υπέρ των αμβλώσεων σε μη υγιή έμβρυα και τακτικών που παραπέμπουν στην ευγονική.
Η Σοφία διαγνώστηκε σε ηλικία ενός έτους με σύνδρομο Rett, μια νευρολογική διαταραχή που εμποδίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και στερεί από το παιδί τις γλωσσικές και κινητικές δεξιότητες. Η Σοφία γεννήθηκε με παραμόρφωση στο πρόσωπο και τα άκρα της και για τη φροντίδα της εξαρτάται πλήρως από την οικογένειά της. «Μπήκε στο χειρουργείο 22 φορές. Τρέφεται με σωληνάκι, έχει σακουλάκι κολοστομίας. Παθαίνει σπασμούς» περιγράφει η μητέρα της.
Η ίδια βρίσκει βέβαια την κόρη της καταπληκτική. Για άλλους όμως, η Σοφία ήταν εύκολος, όπως νόμιζαν, στόχος. Κι ένα tweet ήταν αυτό που ώθησε τελικά τη Νάταλι στο να αναλάβει δράση για να προστατεύσει το παιδί της.
Όπως εξηγεί η ίδια στο CNN, όταν πριν από δύο χρόνια προτάθηκαν κάποιες αλλαγές στο σύστημα υγείας στην πολιτεία όπου ζει, στη Βόρεια Καρολίνα, άρχισε να μιλά πιο ανοιχτά για την κατάσταση της Σοφίας. Και τότε άρχισαν να εμφανίζονται τα επιθετικά μηνύματα. «Μου είπαν να σκοτώσω το παιδί μου, να την απαλλάξω από τη μιζέρια της» περιγράφει η Γουίβερ, μητέρα άλλων δύο μικρότερων παιδιών. Κάποια στιγμή, ένα tweet ξεπέρασε κάθε όριο. Ο χρήστης είχε χρησιμοποιήσει μια φωτογραφία της 9χρονης και τη συνόδευε με κείμενο για τις υποχρεωτικές αμβλώσεις και τακτικές που παραπέμπουν στην ευγονική. Πρότεινε μάλιστα οι γονείς που επιλέγουν να μην διακόψουν την κύηση, όταν το παιδί τους διαγιγνώσκεται με κάποιες ανωμαλίες, θα πρέπει να «πληρώνουν στη συνέχεια όλες τις δαπάνες που προκύπτουν».
Μάλιστα, ο άνθρωπος που έγραψε το συγκεκριμένο tweet φρόντισε η Γουίβερ να το δει, κάνοντας tag το όνομά της και στέλνοντάς της προσωπικό μήνυμα. Εκείνη προχώρησε σε αναφορά του μηνύματος και κάλεσε τους ακολούθους της να κάνουν κι εκείνοι το ίδιο. «Το μπλόκαρα και ήλπιζα να εξαφανιστεί. Αλλά δεν έφυγε ποτέ. Και ο λογαριασμός παρέμενε ενεργός» λέει η ίδια. Μήνες μετά τα μηνύματα συνεχίζονταν. «Θα ζήσει μια θλιβερή ζωή και θα είναι βάρος στην οικογένειά της και την κοινωνία» έγραφε κάποιος χρήστης. «Δεν θα έπρεπε να πληρώνω γι’ αυτό» ένας άλλος.
Κι όταν όλη η υπόθεση βγήκε στο φως της δημοσιότητας, έγινε θρυαλλίδα συζήτησης σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση. Τη Νάταλι όμως εξακολουθούσε να την «καίει» το πρώτο tweet, επειδή είχε τη φωτογραφία της Σοφίας.
Έπειτα από κάποιο καιρό, η διοίκηση του Twitter της έστειλε μήνυμα αναγνωρίζοντας το λάθος και γνωστοποιώντας πως συμπεριέλαβαν στην πολιτική τους την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία. Ωστόσο, είπαν στη Γουίβερ πως ο μηχανισμός αναφοράς, που είχαν, δεν είχε «αρκετό χώρο» για να συμπεριλάβει και την κατηγορία αυτή ως λόγο αναθεώρησης κάποιας ανάρτησης.
Η ίδια επιμένει πάντως πως υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια που ο κόσμος δεν καταλαβαίνει- ή απλώς αρνείται να παραδεχθεί. Η Σοφία είναι ένας άνθρωπος όπως κάθε άλλος. Μια κόρη όπως κάθε κόρη. Και έτσι ακριβώς την αγαπούν. «Πολλές φορές ο κόσμος δεν βλέπει τη Σοφία ούτε ως άνθρωπο. Ξέρω πως συμβαίνει και με άλλους ανθρώπους με αναπηρίες. Ο κόσμος τη βλέπει σαν την αναπηρία της, αλλά εγώ θέλω να τη δει ως το παιδί μου» τονίζει. Η ζωή με ένα παιδί με πλήρη αναπηρία μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη και συναισθηματικά φορτισμένη. Αλλά για εκείνη, δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της Σοφίας. «Οι προκλήσεις είναι πολλές αλλά χάρη σ’ εκείνη η ζωή μου είναι καλύτερη. Ξέρω τι είναι η πραγματική ευτυχία» καταλήγει.