Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου να οδηγήσουν τις «διαφορές» για τις τρεις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) τους στην ανατολική Μεσόγειο είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είτε σε οποιοδήποτε άλλο διεθνές επιδιαιτητικό σώμα, εισηγείται στην έκθεσή της για την Κύπρο η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (Ιnternational Crisis Group). Επίσης, επισημαίνεται ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να τερματίσουν τη ρητορική απειλών και «τις ναυτικές μανούβρες» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Στην έκθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η ΙCG καταθέτει εισηγήσεις για τον τομέα της ενέργειας, στη λογική του ότι δεν θα εξευρεθεί λύση του Κυπριακού προβλήματος εντός του 2012.
Αναφορικά με τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η ΙCG υποστηρίζει ότι «η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα μοιράζεται με τους Τουρκοκύπριους, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, το 20% από οποιοδήποτε εισόδημα ή φυσικό αέριο, από οποιεσδήποτε πηγές υδρογονανθράκων». Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και από πλευράς Τουρκοκυπρίων, σε περίπτωση που εντοπίσουν “τα δικά τους αποθέματα”».
Διατυπώνεται η εισήγηση για σύσταση δικοινοτικής, ad hoc επιτροπής για να συζητήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τα θέματα ενέργειας και να προγραμματίσουν για την οικιακή και βιομηχανική χρήση του φυσικού αερίου σε όλη τη νήσο.
Σε άλλη εισήγηση, αναφέρεται ότι Κύπρος και Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσουν, «πιθανότατα μέσω διαμεσολάβησης τρίτων, στο να συζητήσουν το θέμα της ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς προκατάληψη για το διάλογο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή οποιαδήποτε επίσημη αναγνώριση που θα ακολουθήσει τη διευθέτηση».
Οι δύο χώρες, προστίθεται, «μπορεί να εξετάσουν την πιθανότητα συνεργασίας για την εξαγωγή του αερίου μέσω των αγωγών της Τουρκίας, πάντα μέσω της μεσολάβησης τρίτων».