Όταν ο υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδια του, για τον επανασχεδιασμό του οργανογράμματος του υπουργείου του, οι Αμερικανοί διπλωμάτες προετοιμάστηκαν για την δρομολόγηση αλλαγών από το κλείσιμο διπλωματικών αντιπροσωπειών των ΗΠΑ στο εξωτερικό, μέχρι την δραματική μείωση του προσωπικού, αλλά και της χρηματοδότησης του υπουργείου.

Στη συνέχεια, καθώς καθυστέρησε ουσιαστικά η πλήρωση των θέσεων υψηλόβαθμων διπλωματών στην ηγεσία του υπουργείου, μερικοί από τους διπλωμάτες σε θέσεις καριέρας, άρχισαν ν’ ανησυχούν σχετικά με τις προθέσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, αλλά και τον βαθμό ορθής αξιολόγησης της αποστολής τους, από τον ίδιο, σχολιάζει το Politico.

Ωστόσο, έναν και πλέον χρόνο μετά την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του ο Τίλερσον φέρεται να υποχωρεί έναντι της υλοποίησης των φιλόδοξων σχεδίων του για την αναδιοργάνωση του υπουργείου του, που απασχολεί προσωπικό 75.000 εργαζομένων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού ΥΠΕΞ, τα σχέδια για την διακοπή λειτουργίας ολόκληρων πτερύγων του υπουργείου, έχουν αντικατασταθεί από πιο μετριοπαθείς δράσεις για την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και της εκπαίδευσης των στελεχών.

Παράλληλα, οι ηγέτες των Δημοκρατικών, αλλά και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο απέρριψαν από την αρχή το σχέδιο του Τίλερσον, που είχε την υποστήριξη του Λευκού Οίκου για την μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου κατά 30%.

Δεν έχει επίσης, ξεκαθαριστεί εάν ο Τίλερσον τροποποίησε τα σχέδια του για την αναδιοργάνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε η υλοποίησή τους ή επειδή δεν είχε την πραγματική πρόθεση υλοποίηση δομικών αλλαγών στο υπουργείο.

Από την άλλη μεριά, η πιο μετριοπαθής προσέγγιση του έναντι των επιχειρούμενων αλλαγών μπορεί να κατευνάσει του φόβους Αμερικανών διπλωματών, για το ενδεχόμενο σοβαρών επιπτώσεων στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην διεθνή διπλωματική σκηνή, στον απόηχο υλοποίησης δραστικών δομικών αλλαγών.

Από την πλευρά του, το προσωπικό του υπουργείου αναμένει να ενημερωθεί εντός των ημερών για τη νέα φάση του σχεδίου οργανωτικής αναδιοργάνωσης του Τίλερσον, σύμφωνα με υψηλόβαθμο διπλωμάτη του αμερικανικού ΥΠΕΞ.