Στους Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να δίνονται τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας, με τον ηγέτη του κόμματος Μάρτιν Σούλτς να αναλαμβάνει μάλιστα ο ίδιος τη νευραλγική θέση του υπουργού Εξωτερικών, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους Συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς. Όπως σημειώνει το Reuters, το κόμμα του, το SPD, τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του ερμηνεύεται ως απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ θα κρατήσει, μεταξύ άλλων τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας, ενώ θα αναλάβει τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Οικονομίας. Οι εταίροι του κόμματος, οι Χριστιανοκοινωνιστές του CSU, θα αναλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών, με τον ηγέτη τους – και απερχόμενο πρωθυπουργό της Βαυαρίας- Χορστ Ζεεχόφερ να γίνεται υπουργός Εσωτερικών με διευρυμένες αρμοδιότητες. Το CSU θα διατηρήσει και τα υπουργεία Αναπτυξιακής Βοήθειας και Μεταφορών, στο οποίο θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Πληροφορίες από γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως την επίτευξη συμφωνίας δυσκόλεψαν θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας αλλά και την αγορά εργασίας ενώ δεν ήταν εύκολη ούτε η κατανομή των υπουργείων.

Ο διευρυμένος κύκλος των 91 εκπροσώπων των κομμάτων θα συναντηθεί εκ νέου το μεσημέρι προκειμένου να οριστικοποιήσει την συμφωνία, η οποία είναι ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας. Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 464.000 μέλη του SPD, πριν προχωρήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης.