Οι πρόσφατες εκλογές του Κουίνσλαντ, στις οποίες το πολιτειακό Εργατικό Κόμμα υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας του, προκάλεσαν πραγματικό σοκ στις τάξεις της κυβέρνησης Γκίλαρντ.

Οι αξιωματούχοι του κόμματος πιστεύουν ότι αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε το προσεχές εξάμηνο, η κυβέρνηση της Τζούλια Γκίλαρντ θα έχει την ίδια τύχη που είχε και η κυβέρνηση της ‘Αννας Μπλάι.

Τους φόβους αυτούς επιβεβαιώνει και η τελευταία δημοσκόπηση που έκανε το τελευταίο Σαββατοκύριακο ο οργανισμός Newspoll για λογαριασμό της εφημερίδας «The Australian».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η εκλογική δύναμη του Εργατικού Κόμματος μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Ενώ στη σφυγμομέτρηση που έγινε από τις 9 έως 12 Μαρτίου το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε το 31% των ψήφων, στη τελευταία, που διεξήχθη από τις 21 έως 25 Μαρτίου, συγκέντρωσε 28%, δηλαδή μία μόνο μονάδα επιπλέον απ’ ό,τι έλαβε η Εργατική κυβέρνηση του Κουίνσλαντ, (26,9%) που υπέστη πραγματική πανωλεθρία, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής είναι ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουίνσλαντ, μετά από 14 συνεχόμενα χρόνια στην εξουσία, έχασε στις εκλογές 43, από τις 50 έδρες που είχε κερδίσει στις τελευταίες εκλογές.

Την ίδια χρονική περίοδο, η εκλογική δύναμη του Συνασπισμού αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από 43% που είχε λάβει πριν δύο εβδομάδες, έφτασε το 47% στην τελευταία σφυγμομέτρηση, ενώ η δύναμη των Πράσινων μειώθηκε από 12 σε 11%.

Μετά την καταμέτρηση και των σταυρών δεύτερης προτίμησης, το Εργατικό Κόμμα λαμβάνει το 43% των ψήφων και τα κόμματα του Συνασπισμού το 57%.

Αν στις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές επαναληφθεί η ίδια στροφή των ψηφοφόρων κατά της κυβέρνησης Γκίλαρντ, το Εργατικό Κόμμα δεν πρόκειται να εκλέξει ούτε έναν βουλευτή στο Κουίνσλαντ, που σημαίνει ότι θα υποστεί πρωτοφανή ήττα που θα το κρατήσει στην αντιπολίτευση για πάρα πολλά χρόνια.