Σχεδόν 1.000 γυναίκες σκοτώθηκαν σε εγκλήματα τιμής στο Πακιστάν το 2011, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP).
Στην ετήσια έκθεσή της για το 2011, η HRCP επισημαίνει ότι μεταξύ των θυμάτων των εγκλημάτων τιμής βρίσκονται 93 ανήλικες γυναίκες.
Στα εγκλήματα τιμής οι γυναίκες που φέρεται ότι έχουν «σχέσεις» δολοφονούνται από τους άρρενες συγγενείς τους επειδή ντρόπιασαν την τιμή της οικογένειας.
Μεταξύ των θυμάτων των εγκλημάτων τιμής που έγιναν πέρυσι βρίσκονται επτά γυναίκες που ανήκαν σε οικογένειες χριστιανών και δύο που ανήκαν σε οικογένειες ινδουιστών, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι φόνοι αυτοί δεν περιορίζονται στις οικογένειες μουσουλμάνων, επισημαίνει η οργάνωση.
Η HRCP αναφέρει ξεχωριστά στην έκθεσή της ότι 701 γυναίκες αυτοκτόνησαν και 428 αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν στη χώρα το 2011, στην οποία καταγράφηκαν επίσης σχεδόν 4.500 κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών.
Σκιαγραφώντας μια μουντή εικόνα όσον αφορά τη συνολική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, η HRCP αναφέρει ότι χιλιάδες επιπλέον γυναίκες σκοτώθηκαν με διάφορους τρόπους, στους οποίους περιλαμβάνονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι συμπλοκές με την αστυνομία, οι διαθρησκευτικοί φόνοι και οι εξαφανίσεις.
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι 517 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών το 2011 και σημειώνει ότι οι θάνατοι αυτοί αποτελούν «εξωδικαστικές δολοφονίες». Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται με την ελπίδα να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις στο Πακιστάν για να αναγκάσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν αυτού του είδους τις επιθέσεις.
Επίσης πέρυσι 16 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν, το οποίο δείχνει ότι η χώρα αυτή εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους.
Το μόνο θετικό που επισημαίνει η HRCP στην έκθεσή της αυτή είναι κάποιοι νόμοι που τέθηκαν σε ισχύ οι οποίοι προάγουν τα δικαιώματα των γυναικών και επίσης το γεγονός ότι δεν εκτελέστηκαν πέρυσι θανατικές καταδίκες, παρά το γεγονός ότι 313 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο από διάφορα δικαστήρια το 2011, στους οποίους περιλαμβάνονται 6 γυναίκες.