Το Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο του Βερολίνου οφείλει να επιστρέψει μία συλλογή από χιλιάδες χειροποίητες αφίσες, οι οποίες είχαν κατασχεθεί 70 χρόνια νωρίτερα από τους Ναζί, στον απόγονο του αρχικού κατόχου τους, αποφάνθηκε σήμερα ομοσπονδιακό δικαστήριο.
Οι 4.300 αφίσες, των οποίων η αξία υπολογίζεται στα 4,3 εκατ. ευρώ, είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί το 1938 από τον οδοντίατρο Χανς Ζαχς, βάσει των νόμων για τις διακρίσεις εναντίον των Εβραίων.
Οι αφίσες, που πολλές από αυτές εκτίθενται επί χρόνια στο δημοφιλές μουσείο του Βερολίνου, θα πρέπει πλέον να επιστραφούν στον γιό του αρχικού συλλέκτη, τον Πέτερ Ζαχς, ο οποίος σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη.
«Οι αφίσες αυτές είναι όλες τους χειροποίητες, όχι σαν αυτές που σήμερα βλέπουμε να αναπαράγονται εκατ. φορές σε όλον τον κόσμο. Είχαν φιλοτεχνηθεί από ζωγράφους και αποτελούν πραγματική τέχνη», τόνισε ο δικηγόρος του Ζαχς, Ματίας Ντρούμπα.
Η συλλογή όλοι φοβούνταν πως είχε χαθεί, έως ότου κάποιες αφίσες άρχισαν να εμφανίζονται στις κομμουνιστικές περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας και τελικά κατέληξαν στη συλλογή του Γερμανικού Ιστορικού Μουσείου μετά την ενοποίηση των δύο περιοχών το 1990.
Το θέμα της επιστροφής των κατασχεθέντων έργων τέχνης από τους Ναζί αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, πολλές φορές ένεκα της υπέρογκης εκτιμώμενης αξίας των έργων αυτών. Πολλοί κατηγορούν τους δικαιούχους πως ενδιαφέρονται πραγματικά μόνον για το κέρδος τους, και όχι τόσο για την συναισθηματική, ή την καλλιτεχνική τους αξία.
Μολαταύτα, ο Ντρούμπα τονίζει πως ο πελάτης του παρακινείται πρωτίστως από το συναισθηματικό κίνητρο: «για τον Πέτερ Ζαχς, αυτό αποτελεί ένα στοιχείο επανασύνδεσής του με την ιστορία της οικογένειάς του», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως ο πατέρας του εντολέα του είχε αναγκασθεί να δει να του αφαιρούνται οι αφίσες, προτού κατορθώσει να φύγει από τη Γερμανία.