Δέκα υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία (22 Απριλίου, 6 Μαΐου) ανακοινώνουν σήμερα, τελευταία ημέρα της νόμιμης διορίας, ότι κατέθεσαν έγκαιρα στο Συνταγματικό Συμβούλιο τον κατάλογο των 500 υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητάς τους – αναγκαία προϋπόθεση για να συμμετάσχουν στις εκλογές – με τον πρώην πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν να είναι τελικά απών.
Το Συνταγματικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει τη Δευτέρα, επίσημα, τον κατάλογο των υποψήφιων προέδρων.
Την Τρίτη, ξεκινά η προεκλογική περίοδος, όπου ο ίσος χρόνος παρέμβασης του κάθε υποψήφιου στα ΜΜΕ πρέπει να εξασφαλιστεί.
Το ζήτημα των 500 υπογραφών ρυθμίστηκε για την 42χρονη δικηγόρο Μαρίνα Λεπέν αυτήν την εβδομάδα, μετά όμως από πολυήμερη εκκρεμότητα, και αναμονή. Πριμοδοτεί το μεταναστευτικό ζήτημα και την απειλή που αυτό αντιπροσωπεύει για την ασφάλεια, την καταγγελία του κοινωνικού «ελιτισμού».
Για το σύστημα ανάδειξης των υποψήφιων προέδρων από τον γαλλικό νόμο πριμοδοτούνται οι αιρετοί σε τοπικό επίπεδο: πράγματι, χρειάζονται υπογραφές από τους 38 χιλιάδες βουλευτές, δημάρχους, μέλη νομαρχιακών συμβουλίων.
Ο νυν πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, 57 ετών, που συγκέντρωσε στον β’ γύρο των εκλογών του 2007 το 53% των ψήφων, συγκέντρωσε άνετα τις υπογραφές. Εισήλθε, όμως, στην εκλογική αναμέτρηση με μειωμένη δημοφιλία, με πολλές αρνητικές κρίσεις για τα πεπραγμένα του–για τον επιδεικτικό χαρακτήρα στη διαβίωση, για «δώρα στους πλούσιους», για την προϊούσα αβεβαιότητα που νοιώθουν καθημερινά για τα οικονομικά τους οι Γάλλοι, σχολιάζει το Γαλλικό πρακτορείο.
Εξίσου άνετα συγκέντρωσε τις υπογραφές ο υποψήφιος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο 57χρονος Φρανσουά Ολάντ, βουλευτής και δήμαρχος στην Κορέζ (κεντρική Γαλλία), με θητεία στη δημόσια διοίκηση, εδώ και 11 έτη ηγέτης των Σοσιαλιστών, που καλλιεργεί το ενωτικό προφίλ.
Προτείνει μεγαλύτερη ισότητα φορολογικών βαρών, αναπτυξιακή πολιτική για την ΕΕ, ενώ η Δεξιά του προσάπτει αναποφαστικότητα και έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας. Στις εκλογές του 2007, υποψήφια πρόεδρος των Σοσιαλιστών ήταν η Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, ο κεντρώος 60χρονος Φρανσουά Μπαϊρού «θα δώσει τρίτη φορά το παρών στις προεδρικές». Καθηγητής, με επαρχιακή καταγωγή, σήμερα βουλευτής, είχε συγκεντρώσει 18% των ψήφων στον α’ γύρο των εκλογών του 2007. Τίθεται άνω της παραδοσιακής σύγκρουσης Αριστεράς-Δεξιάς, τονίζοντας συνεχώς ότι «δεν οδηγεί πουθενά την Γαλλία».
Η 69χρονη οικολόγος Εύα Ζολί, ευρωβουλευτής, πρώην δικαστής ειδικευμένη στην καταπολέμηση της Διαφθοράς, θα προσπαθήσει πολύ, επειδή στις προεδρικές οι Οικολόγοι δεν έχουν παράδοση καλών επιδόσεων.
Ο 60χρονος Ζαν-Λικ Μελενσόν, του «Μετώπου Αριστεράς», αποσκίρτησε από τους Σοσιαλιστές το 2008. Θήτευσε υπουργός στην κυβέρνηση Λιονέλ Ζοσπέν μια εξαετία–έως το 2002. Ευρωβουλευτής τώρα, έχει πολύ καλή διείσδυση στο κομμουνιστικό ακροατήριο.
Πολύ μεγάλη δυσκολία συγκέντρωσης υπογραφών είχε ο ηγέτης της εθνικιστικής Δεξιάς Νικολά Ντιπόν Ενιάν, 52 ετών, βουλευτής, που αναφέρεται στην γκολική διακυβέρνηση της Γαλλίας.
Εξίσου δύσκολα συγκέντρωσε υπογραφές η 42χρονη καθηγήτρια Ναταλί Αρτό, ο 45χρονος εργάτης Φιλίπ Πουτού, αμφότεροι υποψήφιοι του τροτσκιστικού κινήματος.
Υποψήφιος πρόεδρος είναι, βάσει των 500 υπογραφών που παρουσιάζει, ο 71χρονος Ζακ Σεμινάντ, που πρόσκειται στον Αμερικανό πολιτειολόγο Λίντον Λα Ρούς και δηλώνει υπέρμαχος των «ολιγαρχιών».
Δεν είναι βέβαιοι -μέχρι την τελευταία στιγμή -ότι πράγματι έχουν τις 500 υπογραφές οι: Κορίν Λεπάζ και Ζαν-Μαρκ Γκοβερνατορί, μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.