Αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση βρίσκεται η οικονομία της Παλαιστίνης, με την Παγκόσμια Τράπεζα να προειδοποιεί ότι θα υπάρξει επιδείνωση αν δεν ενισχυθεί η διεθνής στήριξη και το Ισραήλ δεν αμβλύνει τους περιορισμούς που επιβάλλει στο εμπόριο στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η υποστηριζόμενη από την Δύση Παλαιστινιακή Αρχή εξαρτάται από την διεθνή βοήθεια για να καλύψει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της το 2012 το οποίο προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 1,1 δισ. δολάρια, ωστόσο οι περισσότερες δωρήτριες χώρες δεν έχουν εκπληρώσει τις υποσχέσεις τους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει λάβει μόλις κάτι περισσότερο από το μισό του ποσού που χρειάζεται.

Η Μάριαμ Σέρμαν, διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τις δωρήτριες χώρες να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους για να συμβάλουν να σταθεροποιηθεί η παλαιστινιακή οικονομία βραχυπρόθεσμα.

Η έκθεση ανέφερε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν περιορισμένη αυτονομία, «μπορεί να αποδοθεί στην μειούμενη υποστήριξη των δωρητών και στην αβεβαιότητα την οποία προκαλεί η δημοσιονομική κρίση της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και στην έλλειψη σημαντικών νέων μέτρων άμβλυνσης των ισραηλινών περιορισμών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, με συνολικό πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από 4 εκατομμύρια, ανέρχεται σε 1.500 δολάρια το χρόνο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης οφείλεται ωστόσο στην διεθνή βοήθεια. Μεγάλο μέρος της προέρχεται από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αραβικά κράτη, κι επιτρέπει στην Παλαιστινιακή Αρχή να καταβάλλει μισθούς στους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να επιτύχουν την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστίνιων, σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής όταν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής αψήφησε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κι υπέβαλε αίτημα αναγνώρισης ενός Παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη. Η αμερικανική βοήθεια που έχει παγώσει υπολογίζεται από Παλαιστίνιους αξιωματούχους ότι ξεπερνά τα 150 εκατ. δολάρια.