Οι αναλυτές χαιρέτησαν τη δημοσιονομική συμφωνία που επετεύχθη και αποβλέπει στην εξοικονόμηση 1,82 δισ. ευρώ από το δημόσιο έλλειμμα του Βελγίου, βοηθώντας την κυβέρνηση να αποφύγει τις κυρώσεις της ΕΕ για τις υπερβάλλουσες δαπάνες.

«Η λελογισμένη λιτότητα και ο ενισχυμένος έλεγχος αναμένεται να βοηθήσει το Βέλγιο να μείνει στο απυρόβλητο», τονίζει η Barcleys Capital, αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση της βελγικής κυβέρνησης για πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Στη χθεσινή σχοινοτενή συνεδρίασή του, το βελγικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης την εξοικονόμηση άλλων 650 εκατ. ευρώ, ως ένα έκτακτο αποθεματικό, σε περίπτωση που τα αριθμητικά δεδομένα δεν εξελιχθούν όπως προβλέπεται.

Περισσότερο «ευνοημένοι» από τα νέα μέτρα θα είναι οι φορολογούμενοι, καθώς στον νέο προϋπολογισμό προβλέπονται «μόνον» 126 εκατ. ευρώ σε νέους φόρους. Τα υπόλοιπα έσοδα θα προέλθουν από την περικοπή δαπανών και άπαξ τακτοποιούμενων μέτρων, όπως η επιστροφή από τα Βελγικά Ταχυδρομεία 290 εκατ. ευρώ από κρατικές βοήθειες.

Το Βέλγιο αποβλέπει στη συγκράτηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό στο 2,8% του ΑΕΠ για φέτος -από 4% το 2011-και στην πλήρη ισοσκέλισή του έως το 2015.

Ωστόσο, η προσπάθειά του αναμένεται να είναι δύσκολη, δεδομένης της ελάττωσης της οικονομικής ανάπτυξής του, μιας και τα στοιχεία του ΑΕΠ για το τρέχον έτος έχουν αναθεωρηθεί από το 0,8% του περασμένου Νοεμβρίου στο 0,1%-καθιστώντας αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων.

Ήδη από το Νοέμβριο η εξακομματική κυβέρνηση συνεργασίας του Έλιο ντι Ρούπο είχε εγκρίνει το πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 11,3 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο είχε ανακοινωθεί επιπλέον το πάγωμα άλλου 1,2 δισ. ευρώ σε κρατικές δαπάνες, προκειμένου να μην δρομολογήσει τις αντίστοιχες ποινές η ΕΕ.