Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να εκτεθούν σε «μια σοβαρή επισιτιστική κρίση η οποία απειλεί να εξελιχτεί σε ανθρωπιστική καταστροφή μεγάλης κλίμακας στην περιοχή Σάχελ» της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, προειδοποίησε η οργάνωση Oxfam, η οποία καλεί να αναληφθεί κατεπειγόντως δράση για να προστατευτούν.
«Εάν δεν αναληφθεί αμέσως δράση, περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή κρίση τροφίμων η οποία απειλή να εξελιχτεί σε ανθρωπιστική καταστροφή μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Σάχελ, στην Δυτική και Κεντρική Αφρική», ανέφερε το περιφερειακό γραφείο της μη κυβερνητικής οργάνωσης, το οποίο εδρεύει στο Ντακάρ, σε ανακοίνωσή του την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ, οι χώρες και οι περιοχές οι οποίες πλήττονται περισσότερο είναι το Τσαντ, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας και το βόρειο τμήμα της Σενεγάλης, όπου ήδη καταγράφονται μεγάλα ποσοστά υποσιτισμού, «από 10 ως 15%», ενώ σε ορισμένες περιοχές τους το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει το «όριο συναγερμού» και «πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να αντιμετωπίσουν οξύ υποσιτισμό».
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η σημερινή κρίση «προκαλείται από ένα συνδυασμό πολυάριθμων παραγόντων περιλαμβανομένης της ξηρασίας, των ιδιαίτερα αυξημένων τιμών των τροφίμων, της ενδημικής κρίσης και των περιφερειακών συρράξεων», περιλαμβανομένων των συγκρούσεων οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τα μέσα Ιανουαρίου στο βόρειο Μάλι ανάμεσα στο στρατό και σε αντάρτες της μειονότητας των Τουαρέγκ.
«Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η ξηρασία θα εξελιχτεί σε καταστροφή εάν δεν γίνει τίποτε. Ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει άπραγος. Απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για να αποτραπεί ο θάνατος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για την οποία θα ευθύνεται η διεθνής κοινότητα, εάν δεν κινητοποιηθεί», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Μαμαντού Μπιτέγε, περιφερειακός διευθυντής της Όξφαμ για την δυτική Αφρική.
«Την περασμένη χρονιά, είδαμε την κατάσταση να επιδεινώνεται ταχύτατα στην ανατολική Αφρική καθώς η κοινότητα των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας δεν παρενέβη έγκαιρα. Το χειρότερο μπορεί ακόμη να αποτραπεί και χιλιάδες ζωές μπορούν να σωθούν εάν δράσουμε τώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Όξφαμ εκτιμά ότι χρειάζεται να συγκεντρώσει 37 εκατ. αμερικανικά δολάρια [28 εκατ. ευρώ σε χθεσινές ισοτιμίες] για την δική της παροχή κατεπείγουσας βοήθειας, ειδικότερα της διανομής «χρημάτων, τροφίμων και νερού» σε ευάλωτους πληθυσμούς και «την έναρξη προγραμμάτων υγιεινής», ύδρευσης και υποστήριξης των κοπαδιών ζώων.
Ο Μπιτέγε επισήμανε ότι ήδη σε ορισμένες από τις σοβαρότερα πληγείσες περιοχές του Τσαντ, χωρικοί ανοίγουν ακόμα μυρμηγκοφωλιές για να πάρουν τα δημητριακά που είχαν μαζέψει τα έντομα, ενώ είπαν σε στελέχη της οργάνωσης ότι εάν δεν λάβουν βοήθεια θα είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους μέσα σε ένα μήνα.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ, οικογένειες μεταναστεύουν σε πυκνοκατοικημένες πόλεις αναζητώντας τροφή και δουλειές. Τουλάχιστον 33.000 παιδιά έχουν εγκαταλείψει το σχολείο εξαιτίας αυτού.
Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί εκθετικά στην δυτική Αφρική τα τελευταία χρόνια επιδεινώνοντας την κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, η αγροτική παραγωγή στην περιοχή έχει μειωθεί 25% σε σύγκριση με το 2010. Η παραγωγή τροφίμων του Τσαντ έχει μειωθεί έως και 50% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, ενώ η επόμενη σοδειά δεν αναμένεται να συλλεχθεί πριν από τον Οκτώβριο.