«Στόχος μας είναι η αναδιαμόρφωση του κόμματος στο πλέον σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης», τόνισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής στη Βιέννη, ο αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών και απελθών από την περασμένη Δευτέρα ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση μεταρρυθμιστικού συνεδρίου τους τον ερχόμενο Οκτώβριο.
«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας πρέπει να γίνει μία πλατφόρμα για όλους όσοι στρατεύονται για την κοινωνία και για κοινωνικές υποθέσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως με το μεταρρυθμιστικό συνέδριο του Οκτωβρίου, μέχρι το οποίο θα έχουν αποφασιστεί το κομματικό πρόγραμμα και η οργανωτικές δομές του, θα γίνει ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα.
Σε ό, τι αφορά το άμεσο μέλλον, έπειτα από τον σχηματισμό και την ορκωμοσία (την περασμένη Δευτέρα) της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο πρώην καγκελάριος παρέπεμψε στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο, όπως είπε, χρήζει επειγόντως μίας σοσιαλδημοκρατικής «διόρθωσης» και σοσιαλδημοκρατικών απαντήσεων.
Αυτές οι διορθώσεις και οι απαντήσεις απαιτούνται άμεσα, για παράδειγμα, στα ζητήματα κατοικίας, των 12 ωρών ημερήσιας εργασίας ή της αποδόμησης του συστήματος υγείας, επισήμανε ο Κρίστιαν Κερν, τονίζοντας πως προβλέπει να έρχονται σκληρές εποχές για τους οικονομικά αδύναμους και για τα μεσαία κοινωνικά στρώματα.
Την ανάγκη να ξεκινήσουν μία διαδικασία ανασυγκρότησης τους και να αποτελέσουν «το αντίβαρο στην πολιτική άρτος και θεάματα» του νέου δεξιού-ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, είχαν διακηρύξει οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες, αναλαμβάνοντας πλέον στη χώρα τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπειτα από την πρόσφατη ευόδωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο νέα κυβερνητικά κόμματα.
Όπως είχε ανακοινώσει και τότε ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, η μελλοντική πολιτική του κόμματος του ως αντιπολίτευση θα αποτελεί τον αντίποδα απέναντι στον δεξιό λαϊκισμό.
Ταυτόχρονα ο ίδιος είχε αναφέρει ότι μετά τις πρόσφατες πρόωρες εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, είχε συνομιλίες τόσο με τον νικητή των εκλογών, το Λαϊκό Κόμμα όσο και με το Κόμμα των Ελευθέρων, ωστόσο το αποτέλεσμα των συνομιλιών έδειξε πως οι διαφορές με αυτά τα κόμματα στα περιεχόμενα της πολιτικής δεν γεφυρώνονται και είναι πολύ σοβαρές.
Ο ίδιος, διαψεύδοντας διάφορες εικασίες για πέρασμά του στην ιδιωτική οικονομία, είχε διαβεβαιώσει πως θα παραμείνει στην πολιτική ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, που θεωρεί ως σημαντική αποστολή και ήδη ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στη Βουλή.
Σύγχυση είχε προκαλέσει την επομένη των εκλογών η απόφαση του προεδρείου και της διοικούσας επιτροπής των Σοσιαλδημοκρατών να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις τόσο με τον νικητή των εκλογών, το Λαϊκό Κόμμα όσο και με το τρίτο σε δύναμη ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.
Βάση των διαβουλεύσεων αυτών θα αποτελούσαν ο «κατάλογος κριτηρίων» και η «πυξίδα αξιών», που είχαν αποφασιστεί το καλοκαίρι από τα όργανα του κόμματος για ενδεχόμενες μελλοντικές κυβερνητικές του συνεργασίες, ενώ πολλοί πολιτικοί αναλυτές στη Βιέννη προειδοποιούσαν από μήνες για πιθανή διάσπαση των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο με τους Ελεύθερους.
Στις ίδιες τις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, οι «δεξιοί» Σοσιαλδημοκράτες θεωρώντας πως αυτό θα ήταν η λύση για τη συνεχή μείωση της δύναμης του κόμματος τους, φέρεται να ζητούσαν εδώ και καιρό μία προσέγγιση με την (μεταξύ άλλων, άκρα αντιπροσφυγική) πολιτική του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων ή ακόμη και έναν συνασπισμό μαζί του.
Από την άλλη πάλι, η αριστερο-φιλελεύθερη πτέρυγα παραμένει πιστή στα ομόφωνα ψηφίσματα όλων των συνεδρίων του κόμματος εναντίον οποιασδήποτε συνεργασίας με τους Ελεύθερους και καταγγέλλει την οποιαδήποτε συνεργασία με την Ακροδεξιά ως «καταστροφική».
Πολιτικοί σχολιαστές στην Αυστρία ασκούν εδώ και πολύ καιρό κριτική στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για μερική αποξένωσή του από τους ψηφοφόρους του για επανειλημμένες αναπροσαρμογές της πολιτικής του τα τελευταία χρόνια και για βαθμιαία στροφή του προς το κέντρο και τα δεξιά.
Στις πρόωρες εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, οι Σοσιαλδημοκράτες, αποσπώντας ποσοστό 26,9 %, έχασαν την πρώτη θέση σε εκλογές την οποία διατηρούσαν σχεδόν επί πενήντα χρόνια – με εξαίρεση τις εκλογές του 2002 όταν βρέθηκαν δεύτεροι πίσω από το Λαϊκό Κόμμα.
Μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών αναδείχθηκε ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και νέος πλέον Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, στην υψηλή δημοτικότητα — ή τον άκρατο λαϊκισμό, όπως καταγγέλουν οι αντίπαλοί του — του οποίου οφείλεται αποκλειστικά η κατάκτηση της πρώτης θέσης, με την αύξηση της δύναμης του κόμματός του από το 24% στις προηγούμενες εκλογές του 2013 σε ένα 31,5 % .