Ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα η νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 63,75%. Το ποσοστό συμμετοχής των 110 εκατομμυρίων ψηφοφόρων άγγιξε το 65,3% σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Βλαντιμίρ Τσουρόφ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Nezavissima Gazeta» το στοιχείο που προκαλεί έκπληξη στις εκλογές αυτές είναι η τρίτη θέση που κατέλαβε, με ποσοστό 7%, ο πρωτάρης στην πολιτική δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Προχόροφ, ο οποίος ξεπέρασε βετεράνους όπως ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι και ο Σεργκέι Μιρόνοφ

O Πούτιν ευχαρίστησε ευχαρίστησε τους Ρώσους ψηφοφόρους που δεν άφησαν να καταστραφεί το ρωσικό κράτος. «Σας είχα υποσχεθεί ότι θα κερδίσουμε και κερδίσαμε. Ζήτω η Ρωσία», είπε με δάκρυα στα μάτια.

Τον νικητή συνεχάρη ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Γουενμίν.

«Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται στην διάρκεια των δέκα επόμενων ετών», επισημαίνει σε σχόλιό του το πρακτορείο Νέα Κίνα.

«Οι οικονομίες των δύο χωρών είναι συμπληρωματικές αφού οι εξαγωγές ρωσικής ενέργειας όχι μόνο συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας, αλλά επίσης προσφέρουν στην Ρωσία μια αξιόπιστη εξαγωγική αγορά στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού», υπογραμμίζει το πρακτορείο.