Φορώντας μαύρες κουκούλες, ισλαμιστές «φρουροί» περιπολούν στην πόλη Νασιρίγια του Ιράκ βάζοντας στο στόχαστρο ανθρώπους που φορούν δυτικά ρούχα, ακούν ποπ μουσική ή διασκεδάζουν πολύ!

Κρύβοντας την ταυτότητά τους, οι «φρουροί» αρπάζουν κινητά τηλέφωνα που περιέχουν ποπ μουσική ή «ανήθικες» φωτογραφίες και τιμωρούν αυτούς που φορούν δυτικά ρούχα ή έχουν ένα κούρεμα της μόδας.

Δεν είναι σαφές ποιος υποστηρίζει αυτές τις ανώνυμες και χωρίς επίσημη ιδιότητα ομάδες που χρησιμοποιούν απειλητικά ονόματα όπως «Το Σπαθί της Δικαιοσύνης», «Η Προώθηση της Αρετής» ή «Άνδρες του Ξίφους». Ουσιαστικά πρόκειται για ανεπίσημες περιπολίες που έχουν στόχο όσους θεωρούν ότι παραβιάζουν τους αυστηρούς ισλαμικούς κανόνες.

Σε όλη την πόλη, οι άνθρωποι μιλούν για τιμωρίες που εκτείνονται από προειδοποιήσεις μέχρι κατασχέσεις αντικειμένων και χρήση σπαθιών και αυτές οι μυστικές ομάδες ηθών έχουν σπείρει τον πανικό στον τοπικό πληθυσμό μιας ήσυχης κατά τα άλλα κοινωνίας.

Για πολλούς κατοίκους το νέο κύμα των ένοπλων φρουρών σηματοδοτεί μία επιστροφή σε πιο ανήσυχες ημέρες και συγκεκριμένα τις ένοπλες ομάδες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους από το 2006 και τελικά εξαφανίστηκαν δύο χρόνια αργότερα, όταν την ασφάλεια ανέλαβαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 44 υπόπτους που ανήκουν στην ομάδα “Η Προώθηση της Αρετής” κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών εφόδων», ανακοίνωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας του τοπικού συμβουλίου της Νασιρίγια, Σατζάντ αλ-Ασαντί, ο οποίος διευκρίνισε ότι από τους αυτούς, οι επτά ομολόγησαν ότι ανήκουν σε ομάδες και παραπέμφθηκαν στο τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών που ασχολείται με τα θέματα εσωτερικής τρομοκρατίας.