Ένοχος δήλωσε ο κρατούμενος στην φυλακή στην ναυτική βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, Ματζίντ Χαν, στις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, φόνο, απόπειρα φόνου, κατασκοπεία και παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκράτες.

Ο 32χρονος Χαν, Πακιστανός υπήκοος, είχε μεταναστεύσει στη Βαλτιμόρη όταν ήταν 16 ετών και είναι κρατούμενος στο Γκουαντάναμο τα τελευταία σχεδόν εννιά χρόνια.

Ο Χαν παραδέχτηκε την ενοχή του έπειτα από συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές η οποία προβλέπει ότι ο κρατούμενος θα καταθέσει εναντίον υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή ή ακόμη και την ελευθερία του.

«Ο κ. Χαν δηλώνει ένοχος σε όλες τις κατηγορίες», ανέφερε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του.

Ερωτηθείς από το δικαστή αν είναι σύμφωνος με αυτό, ο Χαν απάντησε «ναι».

Ο Ματζίντ Χαν αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης μέχρι και 25 χρόνια αλλά θα εκτίσει λιγότερα αν η συμφωνία με τις αρχές προχωρήσει. Η επιβολή της ποινής θα αναβληθεί για το 2016.

Ο Χαν φέρεται ακόμη να ενέχεται σε μια συνωμοσία για την δολοφονία του στρατηγού ε.α. Περβέζ Μουσάραφ όταν ήταν πρόεδρος του Πακιστάν, ενώ ακόμη φέρεται να είχε συνεργαστεί με τον Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, τον κατηγορούμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.