Ο κυβερνήτης της Χομς έλαβε εντολή να προσπαθήσει να απομακρύνει τους δύο ξένους δημοσιογράφους που τραυματίστηκαν χθες, καθώς και τις σορούς των δύο συναδέλφων τους που έχασαν τη ζωή τους στον ίδιο βομβαρδισμό, ανέφερε σήμερα ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Αντνάν Μαχμούντ.

«Για ανθρωπιστικούς λόγους και παρά το γεγονός ότι μπήκαν στη χώρα χωρίς άδεια, ο κυβερνήτης της Χομς έλαβε εντολή να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να απομακρύνει τους δημοσιογράφους», δήλωσε ο Σύρος υπουργός.

Χθες, οι δημοσιογράφοι Μαρί Κόλβιν και Ρεμί Οσλίκ σκοτώθηκαν κατά την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας στην συνοικία ορμητήριο των αντιφρονούντων Μπάμπα Αμρ, ενώ δύο ακόμη ξένοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ, Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η ιδέα της Γαλλίας για τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Συρία είναι δύσκολο να υλοποιηθεί.

«Δε θα είναι εύκολο. Θα είναι δύσκολο να γίνει χωρίς να προσφύγουμε σε στρατιωτική βία αν δεν έχουμε την πραγματική συνεργασία του καθεστώτος», δήλωσε ένας διπλωμάτης.

«Οι συζητήσεις κινούνται προς μία εκεχειρία λίγων ωρών καθημερινά», όπως έχει προτείνει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, σημείωσε ένας άλλος διπλωμάτης.

Το πρόβλημα είναι ότι η κατάσταση στην περιοχή, ιδιαίτερα στην πόλη Χομς, «γίνεται πραγματικά δραματική. Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος θα πρέπει να προστατεύεται», πρόσθεσε.