Πίεση για να πετύχει συμφωνία με το κόμμα των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) σχετικά με το ιρλανδικό σύνορο μετά το Brexit δέχεται η Τερέζα Μέι.

Όπως γράφει σήμερα το BBC, η Βρετανία έκανε πίσω από συμφωνία με τις Βρυξέλλες με την οποία θα μπορούσαν να είχαν αρχίσει οι συνομιλίες για την εμπορική σχέση των δύο πλευρών, επειδή υπήρξε σφοδρή αντίσταση από το DUP.

Το βορειοϊρλανδικό DUP ξεκαθαρίζει πως δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία που θα προβλέπει διαφορετική αντιμετώπιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται σήμερα να ενημερώσει το υπουργικό της συμβούλιο.

Οι πιέσεις που δέχεται η Μέι είναι στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας με την ΕΕ πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 14ης Δεκεμβρίου, στην οποία μπορεί να δοθεί το πράσινο φως για να αρχίσουν οι συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών μετά το Brexit.

Τα τρία θέματα που πρέπει να επιλυθούν είναι το ιρλανδικό σύνορο, τα δικαιώματα των πολιτών της μιας πλευράς που ζουν στην άλλη και ο «λογαριασμός» του Brexit.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να επιστρέψει στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για νέα απόπειρα επίτευξης συμφωνίας.

Οι συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τερματίστηκαν χωρίς συμφωνία, αν και οι δύο πλευρές εκφράζουν την ελπίδα αυτή να επιτευχθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Η Μέι αναμενόταν να κάνει δήλωση στο βρετανικό κοινοβούλιο σήμερα αλλά τελικά φαίνεται πως θα έχει συναντήσεις με τους Βορειοϊρλανδούς εταίρους της επιχειρώντας να πετύχει την υποστήριξή τους.

Το DUP έχει δέκα έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο και η υποστήριξή τους είναι ζωτική για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, που ειδάλλως δεν έχει αυτοδυναμία.

Το κόμμα αντέδρασε σε έναν όρο στο προσχέδιο της συμφωνίας με την ΕΕ που προέβλεπε «κανονιστική εναρμόνιση» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Λίο Βαράντκαρ πιστεύεται πως επέμεινε ο όρος να αποτρέψει την επιστροφή «σκληρού συνόρου» στο νησί, με τον φόβο πως θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συνθήκη ειρήνης του 1998. Το DUP όμως λέει πως αυτό δεν θα επιτρέψει στη Βόρεια Ιρλανδία να αποχωρήσει από την ΕΕ με τους ίδιους όρους με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε πως εάν επιτραπεί στη Βόρεια Ιρλανδία να υπόκειται σε διαφορετικούς κανόνες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κάνουν το ίδιο κι άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε έκπληκτος και απογοητευμένος για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με την ΕΕ χθες και υποστήριξε πως το Λονδίνο άλλαξε θέση την τελευταία στιγμή, μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε το DUP.

Η Ντάουνιγκ Στριτ δεν έχει απαντήσει στον ισχυρισμό του. Λέγεται ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, πως το ιρλανδικό σύνορο δεν ήταν το μόνο μεγάλο πρόβλημα και πως παραμένει και η διαφωνία σχετικά με τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για περαιτέρω επαφές πριν το τέλος της εβδομάδας. Δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής πως σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον Γιουνκέρ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.