Ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο το συριακό καθεστώς που «σφαγιάζει το λαό της χώρας», αλλά απέκλεισαν την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης επισημαίνοντας ότι η περίπτωση της Συρίας διαφέρει από αυτήν της Λιβύης.
«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι φρικιαστικό. Μια κυβέρνηση σφαγιάζει και δολοφονεί το λαό της», είπε ο Κάμερον κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες με τη λήξη της συνάντησής τους στο Παρίσι.
Ωστόσο, διευκρίνισε πως «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως οι συνθήκες στη Συρία είναι διαφορετικές από αυτές που υπήρχαν στη Λιβύη».
Όταν οι δυτικές δυνάμεις παρανέβησαν στη Λιβύη, αυτό έγινε με την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου και ενώ υπήρχε μια αντιπολίτευση που εργαζόταν εκ μέρους όλης της χώρας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες αυτές δεν υφίστανται στη Συρία.
Για τον Σαρκοζί, το βασικό εμπόδιο δεν είναι οι αντιδράσεις που προβάλουν η μία και η άλλη χώρα στα Ηνωμένα Έθνη αλλά το γεγονός ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει το λαό κατά του καθεστώτος.
«Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε απόφαση για τη Λιβύη (στον ΟΗΕ) χωρίς τους Λίβυους. Δεν μπορούμε να έχουμε μια απόφαση για τη Συρία εκτός κι αν η σημερινή αντιπολίτευση καταβάλλει μια προσπάθεια για να οργανώσει και να ενώσει (το λαό) ώστε να μπορέσουμε να τους στηρίξουμε περισσότερο» σημείωσε.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα αλλά λέμε σε όλους όσοι θέλουν δημοκρατία: οργανωθείτε, ενωθείτε και πείτε μας πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς θα βοηθήσουμε περισσότερο» πρόσθεσε.
Ο Κάμερον ανακοίνωσε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση θα στείλει τρόφιμα στη Συρία για να βοηθήσει περίπου 20.000 ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη.