Για προκλητική και επιθετική στάση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απειλές να μην προχωρήσει στον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων για υποθαλάσσιες έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη της Κύπρου, κατήγγειλε την Άγκυρα ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο κύπριος Πρόεδρος υπέδειξε στην Άγκυρα ότι, αν ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει υποχρέωση να σέβεται την κυριαρχία των κρατών, καθώς επίσης και τη διεθνή νομιμότητα.

«Αντί να απειλεί, πρέπει να δώσει οδηγίες στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να δείξει καλή θέληση για την επίλυση του Κυπριακού, ούτως ώστε η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι επωφελής και για τις δύο κοινότητες», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποστείλει εκ νέου ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει με τη συμπεριφορά της να το παραβιάζει. Ιδιαίτερα, αν ενδιαφέρεται να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.