Ομάδα Ιρλανδών επενδυτών, στην οποία περιλαμβάνονται εκατοντάδες καλόγριες, κατέθεσε ομαδική αγωγή κατά της Morgan Stanley, κατηγορώντας την για αθέτηση των όρων του συμβολαίου με αποτέλεσμα να εκμηδενιστεί η επένδυσή τους ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Στην ομαδική αγωγή αναφέρεται ότι το 2006, ομάδα επενδυτών – στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι Αδελφές του Ελέους του Ιησού και της Παναγίας και Οι Αδελφές της Αγίας Πίστης – είχαν εμπιστευθεί την Morgan Stanley και είχαν τοποθετηθεί σε ένα επενδυτικό όχημα ομολόγων. Η επένδυση συνολικά, ανήλθε στα 5,9 εκατ. ευρώ.

Βάσει των όρων του συμβολαίου, σε περίπτωση υποβάθμισης των εν λόγω ομολόγων σε επίπεδο junk, η Morgan Stanley όφειλε να προχωρήσει άμεσα σε ρευστοποίηση των τίτλων. Οι τίτλοι υποβαθμίστηκαν από την Standard & Poor’s τον Ιούνιο του 2009, αλλά η Morgan Stanley προχώρησε σε πώλησή τους πέντε μήνες αργότερα και μάλιστα σε θυγατρική της εταιρεία, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη, όπως τουλάχιστον αναφέρει το κατηγορητήριο.

Όπως καταγγέλλουν οι καλόγριες, «η προμελετημένη ή από αμέλεια» κίνηση του χρηματοπιστωτικού οίκου οδήγησε σε ζημίες της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 80% της επένδυσης των μηνυτών.