Ο πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπασμπούγ, θα δικαστεί μετά από απόφαση των δικαστών ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν τη δικαστική του δίωξη με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης.

Η υπόθεση του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, αρχηγού του γενικού επιτελείου από το 2008 ως το 2010, είναι μία από μια σειρά διώξεων και δικαστικών ερευνών που διεξάγονται στην Τουρκία.

Ο Μπασμπούγ, ο οποίος κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων μεταξύ των εκατοντάδων υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, στον οποίο έχει απαγγελθεί η κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω των ισλαμικών της καταβολών.

Ο Μπασμπούγ θα δικαστεί με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και παρεμπόδισή της στην άσκηση των καθηκόντων της, όπως και σχηματισμό και διεύθυνση μιας ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η υπόθεση κατά του Μπασμπούγ επικεντρώνεται στην αντικυβερνητική προπαγάνδα που δημοσιευόταν σε ιστοσελίδες την οποία κατηγορείται ότι διεξήγαγε ο στρατός ως το 2008. Οι ιστοσελίδες συνδέονταν με το φερόμενο υπερεθνικιστικό δίκτυο «Εργκένεκον».