Ακούγεται συχνά ότι η αγάπη είναι σαν ναρκωτικό. Σύμφωνα με επιστήμονες, το ερωτικό ειδύλλιο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με εκείνο των παράνομων ουσιών. Και στις δύο περιπτώσεις, πυροδοτείται μια συγκεκριμένη αντίδραση στο ίδιο τμήμα του εγκεφάλου.
«Όταν είμαστε ερωτευμένοι, αισθανόμαστε τόσο ευτυχία όσο και ανησυχία», επισήμανε η νευρολόγος, Λούσι Μπράουν του Πανεπιστημίου Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης.
Η καθηγήτρια Μπράουν τονίζει ότι το τμήμα ανταμοιβής του εγκεφάλου –ή κέντρο ευχαρίστησης– είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας, καθώς αυτό οδηγεί τον άνθρωπο στην ανάγκη να κάνει σεξ.
«Η έντονα παθιασμένη αγάπη χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν ένα άτομο έχει εθιστεί στα ναρκωτικά», δήλωσε ο Άρθουρ Άρον, ψυχολόγος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης .
Οι ερευνητές μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου δέκα γυναικών και επτά ανδρών που ισχυρίστηκαν ότι είναι βαθιά ερωτευμένοι. Η διάρκεια των ερωτικών τους σχέσεων κυμαινόταν από ένα μήνα μέχρι δύο χρόνια.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν τις φωτογραφίες του αγαπημένου τους προσώπου, καθώς και φωτογραφίες ατόμων που έμοιαζαν μ’ αυτό.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι η ρομαντική αγάπη είναι ένα από τα ισχυρότερα συναισθήματα που βιώνει ο άνθρωπος. Επιπλέον, όταν οι ερωτευμένοι κοιτούσαν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους, τότε ενεργοποιούνταν συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, όπως εκείνα της συμπάθειας και της ευχαρίστησης.
«Για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν βρίσκονται σε μια σχέση, η παθιασμένη αγάπη καταλήγει στην έντονη προσκόλληση, ένα είδος εθισμού στο έτερον τους ήμισυ », τονίζει ο καθηγητής Άρον.
Αυτός ο ισχυρός δεσμός επιτρέπει στα ζευγάρια να μένουν για αρκετό καιρό μαζί και να αναπτύσσουν οικογένεια.