Στη Μιανμάρ έφτασε ο Πάπας Φραγκίσκος στην πρώτη παπική επίσκεψη στη χώρα που φέτος έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για εθνοκάθαρση. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν θα χρησιμοποιήσει τον όρο Ροχίνγκια για να περιγράψει τη μουσουλμανική μειονότητα στη χώρα, όπως εξηγεί το BBC.
Οι αρχές της Μιανμάρ απορρίπτουν τον όρο αυτό, εκφράζοντας φόβους πως μπορεί να προκαλέσει έκρηξη βίας εάν πράγματι τον χρησιμοποιήσει ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ο ποντίφικας είναι προγραμματισμένο να συναντήσει την ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και τον επικεφαλής του στρατού.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μπαγκλαντές όπου, σε μια συμβολική κίνηση, θα συναντήσει και μικρή ομάδα προσφύγων Ροχίνγκια.
Από τον Αύγουστο, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έφυγαν από τη Μιανμάρ κι αναζήτησαν καταφύγιο στο γειτονικό Μπαγκλάντές για να αποφύγουν τη βία και την καταστολή. Ο Πάπας είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «οι αδελφοί μας Ροχίνγκια», καταγγέλλοντας τότε τη δίωξή τους, ωστόσο ο καθολικός Καρδινάλιος της Μιανμάρ του ζήτησε να αποφύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη αυτή στη διάρκεια του ταξιδιού του, υπό τον φόβο να προκαλέσει δυσαρέσκεια που μπορεί να οδηγήσει σε βία.
Οι αρχές της Μιανμάρ χαρακτηρίζουν τους ίδιους ανθρώπους «Μπενγκάλι» και λένε πως μετανάστευσαν παράνομα από το Μπαγκλαντές οπότε δεν θα έπρεπε να καταγραφούν ως εθνοτική ομάδα της χώρας.
Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη βία κατά των Ροχίνγκια ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης». Η επίσκεψη του Πάπα στη χώρα είχε αποφασιστεί και ανακοινωθεί πριν την κρίση, όταν είχε υποδεχθεί την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι στο Βατικανό, τον Μάιο. Η ίδια η ηγέτιδα της χώρας έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τη σιωπή της στο θέμα της δίωξης των Ροχίνγκια.