Να αποφύγουν την «κλιμάκωση στη διένεξή τους γύρω από την κυριαρχία για τα νησιά Φόκλαντ» ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, από τη Βρετανία και την Αργεντινή.
Στο τέλος των συνομιλιών του με τον επικεφαλής της αργεντίνικης διπλωματίας, Εκτορα Τίμερμαν, ο γγ του ΟΗΕ τόνισε: «Εκφράζω την ανησυχία μου εξαιτίας της ανταλλαγής ολοένα και εντονότερων ανακοινωθέντων. Ελπίζω, όμως, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Βρετανίας να αποφύγουν την κλιμάκωση στη διένεξη και να επιλύσουν ειρηνικά, με διάλογο, τη διαφορά στις απόψεις τους» υπογράμμισε.
Διαβεβαίωσε, συγχρόνως, ότι προσφέρει τις «καλές υπηρεσίες του», εφόσον Μπουένος Άιρες και Λονδίνο υποβάλουν το σχετικό αίτημα.
Στις δικές του δηλώσεις ο ΥΠΕΞ της Αργεντινής, Τίμερμαν, τόνισε ότι «καταγγέλλει, στον ΟΗΕ, στη διεθνή κοινότητα ότι το Λονδίνο στρατιωτικοποιεί τα νησιά Μαλβίνες. Στη ζώνη αυτών των νησιών, η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη είναι η Βρετανία». Χωρίς να επεκταθεί, περιορίστηκε να πει ότι «παρέδωσε στον γγ του ΟΗΕ στοιχεία, σχετικά με την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων».
Ο βρετανός πρίγκιπας Ουΐλιαμ βρίσκεται στα ανωτέρω νησιά, ενώ το Λονδίνο στέλνει εκεί ακόμα ένα πολεμικό σκάφος, κάνοντας λόγο «για επιχείρηση ρουτίνας».
Βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν, στο μεταξύ, πως μπορεί να καταπλεύσει στην ίδια ζώνη και πυρηνικό υποβρύχιο.
Πιθανολογείται τις τελευταίες λίγες ώρες διάβημα του Μπουένος Άιρες κατά της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας, στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ όπου, όμως, η Βρετανία είναι ένα από τα 5 μόνιμα μέλη με δικαίωμα αρνησικυρίας .
Το Λονδίνο απέκτησε με στρατιωτικά μέσα την κυριαρχία στα νησιά αυτά στη διάρκεια του 1833.
Πριν από περίπου 30 χρόνια, από τις 2 Απριλίου έως τις 14 Ιουνίου του 1982, έγινε πόλεμος Αργεντινής-Βρετανίας για την κυριαρχία των νησιών με νικητή του την Βρετανία.