Μόλις 10 ημέρες πριν από την έναρξη του φημισμένου καρναβαλιού στο Σαλβαντόρ ντι Μπαΐα της Βραζιλίας, το οποίο προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες από όλον τον κόσμο, η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί τους απεργούς αστυνομικούς ότι διαπράττουν βιαιοπραγίες για να σπείρουν τον πανικό στον πληθυσμό.
Την ίδια στιγμή η ιστορική πόλη στη βορειοανατολική Βραζιλία ζει μέσα στην ανασφάλεια και οι στρατονόμοι -που εξασφαλίζουν την τάξη, χωρίς να ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις-απειλούν με τη σειρά τους να κηρύξουν απεργία από την Παρασκευή, προκειμένου να αποσπάσουν μία γενναία αύξηση των αποδοχών τους.
Οι αστυνομικοί στο Ρίο, το δεύτερο σε πληθυσμό κρατίδιο στη χώρα με 17 εκατ. κατοίκους, αριθμούν 42.000 στελέχη.
Η απεργία των αστυνομικών και της πυροσβεστικής (που είναι ένοπλο σώμα στη Βραζιλία) είχε ως αποτέλεσμα ένα πρωτοφανές κύμα βίας, φόνων και λεηλασιών στην Μπαΐα, όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέστειλε 3.500 στρατιώτες και αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων για να αποκαταστήσουν την τάξη.
Για να αποφευχθεί μία παρόμοια έξαρση της βίας, οι βουλευτές της Πολιτείας του Ρίο έχουν προβλέψει έκτακτη ψηφοφορία την Πέμπτη για το νομοσχέδιο που αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις των αστυνομικών. Η τοπική βουλή σήμερα προστατευόταν από οδοφράγματα και ένα τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φοβάται μήπως η απεργία στη Μπαΐα βρει και άλλους μιμητές: εκτός από το Ρίο, απεργίες έχουν ανακοινωθεί και σε άλλες πέντε Πολιτείες.
Σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο, οι μυστικές υπηρεσίες έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση σε αυτές τις Πολιτείες ως «εκρηκτική».
Η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ διακρίνει σε αυτές τις κινητοποιήσεις ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο των στρατονόμων. Απέναντι στην απειλή μίας «επιδημίας» τέτοιων απεργιών, η κυβέρνηση έβγαλε από το συρτάρι το νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα σε απεργία των δημόσιων λειτουργών που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις βασικές υπηρεσίες (νοσοκομεία, αστυνομία, πυροσβεστική).
Ο κυβερνήτης της Μπαΐα Ζακ Βάγκνερ, του κυβερνητικού Κόμματος των Εργατών, κατηγόρησε τους απεργούς πως σχετίζονται με τη βία. «Φαίνεται στις δηλώσεις τους πως ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί πανικός, να τρομοκρατηθεί ο κόσμος, ακόμη και η κυβέρνηση», τόνισε.
Για την αποτυχία των χθεσινοβραδυνών διαπραγματεύσεων με τους απεργούς στη Μπαΐα, όπου έχουν καταγραφεί 120 θάνατοι σε μία εβδομάδα, ο Βάγκνερ τόνισε πως «το αδιέξοδο δημιουργείται από μία ομάδα εντελώς μειοψηφούσα, η οποία αποβλέπει να επεκτείνει την απεργία και σε άλλες Πολιτείες».