Ένας μεγάλος ξύλινος σταυρός, που έχει τοποθετηθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο στη μνήμη του Λεχ Κατσίνσκι, Προέδρου της Πολωνίας, αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσει κόντρα στη Βαρσοβία. Ο Κατσίνσκι σκοτώθηκε μαζί με 95 ακόμα ανθρώπους στις 10 Απριλίου από τη συντριβή του προεδρικό αεροσκάφους.

Ο συγκεκριμένος σταυρός τοποθετήθηκε αυθόρμητα από προσκόπους έξω από το προεδρικό μέγαρο μετά το δυστύχημα, θα έπρεπε να μεταφερθεί στις 3 Αυγούστου σε μία εκκλησία, όμως μία ομάδα αυτοαποκαλούμενων υπερασπιστών του εμπόδισε τη μεταφορά.

Για πρώτη φορά στην Πολωνία, όπου το 90% των κατοίκων δηλώνουν καθολικοί, πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα κατά του σταυρού αυτού. Στην πλειονότητά τους ήταν νέοι που έδωσαν ραντεβού μέσω του Facebook.

Την επομένη μέρα περίπου χίλιοι οπαδοί του αντίπαλου στρατοπέδου μαζεύτηκαν γύρω από τον σταυρό για να τον προστατεύσουν ώστε να μην τον μετακινήσουν μέχρι να κατασκευαστεί στο ίδιο σημείο ένα μνημείο στη μνήμη του Κατσίνσκι και των άλλων θυμάτων του δυστυχήματος.

«Η μάχη του σταυρού αποτελεί ένα συμβολικό μέτωπο της μάχης μεταξύ των οπαδών των πατριωτικών και καθολικών αρχών, που αντιπροσωπεύονται από το συντηρητικό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης του Γιάροσλαφ Κατσίνσκι, δίδυμου αδερφού του Λεχ Κατσίνσκι, και των υπέρμαχων μίας κοσμικής κοινωνίας», εξήγησε ο ειδικός στην κοινωνική ψυχολογία, Γιάνους Τζαπίνσκι.

Από τη μεριά του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι προσπάθησε σήμερα να ηρεμήσει τα πνεύματα με τα αποκαλυπτήρια μιας αναμνηστικής πλακέτας σε μία από τις πτέρυγες του προεδρικού μεγάρου, την οποία το γραφείο του αποκάλεσε «σύμβολο μνήμης και πένθους». Οι οπαδοί του Κατσίνσκι επέκριναν αυτή την κίνηση λέγοντας ότι δε ρωτήθηκαν, ενώ δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να επαγρυπνούν έξω από το προεδρικό μέγαρο μέχρι να κατασκευαστεί ένα μόνιμο μνημείο στη θέση του σταυρού.

Το γραφείο του προέδρου δεν ανακοίνωσε τα αποκαλυπτήρια παρά μισή ώρα νωρίτερα προφανώς για το φόβο διαμαρτυριών.