Οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ έχουν ούριο άνεμο στις δημοσκοπήσεις καθώς μια πλειοψηφία των Γερμανών εκτιμά πως η κρίση του ευρώ μπορεί να ξεπεραστεί, σύμφωνα με δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Αν γίνονταν σήμερα εθνικές εκλογές, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το αδελφό κόμμα της στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), θα λάμβαναν 38% των ψήφων, δηλαδή το υψηλότερο ποσοσό τους από τον Αύγουστο του 2009 –λίγο πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές–, σύμφωνα με μια έρευνα του ινστιτούτου Forsa που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.500 ανθρώπων από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 3 Φεβρουαρίου και δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο περιοδικό Stern.
Παράλληλα, 53% των Γερμανών είναι πλέον πεπεισμένοι πως οι χώρες της ευρωζώνης θα καταφέρουν να επιλύσουν την κρίση, παρά την κρίσιμη κατάσταση της Ελλάδας, σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου, που δημοσιεύεται στο ιδιο περιοδικό, αλλά πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.003 ανθρώπων στις 2 Φεβρουαρίου. Τον Οκτώβριο του 2011, το ποσοστό των αισιόδοξων ήταν μόνο 41%.
Για τον διευθυντή του ινστιτούτου Forsa, τον Μάνφρεντ Γκίλνερ, η καλή επίδοση των CDU και CSU εξηγείται από τη δημοτικότητα της Μέρκελ. “Αυτή είναι που τραβάει προς τα πάνω τα δύο συντηρητικά κόμματα”, δήλωσε.
Μεταξύ των ευρωπαίων πολιτικών στους οποίους οι Γερμανοί έχουν εμπιστοσύνη για να λύσουν την κρίση, αναφέρονται, εκτός από την Μέρκελ, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (76%), ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι (60%) και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (56%).
Οι Γερμανοί είναι πιο μοιρασμένοι όσον αφορά τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί: 46% των βρίσκουν συμπαθητικό αλλά 49% δεν τον εκτιμούν.
Τελευταίοι στην κατάταξη αυτή είναι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (38% τον συμπαθούν) και ο έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (37%).