Οι διαταραχές ύπνου -ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης και ηλικίας- κοστίζουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε έξοδα παθήσεων και έμμεσες δαπάνες, όπως δείχνει νέα έρευνα.
Η εταιρία Deloitte Access Economics υποστηρίζει ότι άτομα με διαταραγμένο ύπνο έχουν μειωμένο επίπεδο ποιότητας ζωής, που μπορεί να μεταφραστεί σε κόστος 31 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την αυστραλιανή οικονομία.
«Ο διαταραγμένος ύπνος έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, στις απουσίες των εργαζομένων, στην κακή απόδοση στον εργασιακό χώρο» είναι το ηχηρό μήνυμα του οργανισμού Sleep Health Foundation.
Μια σοβαρή αιτία για το διαταραγμένο ύπνο είναι η άπνοια, για την οποία όμως, ευτυχώς υπάρχει θεραπεία. Ο 75χρονος ορθοπαιδικός χειρούργος, Στιούαρτ Μπρας, ο οποίος υπέφερε από άπνοια, έχει υποβληθεί σε σχετική θεραπεία.
«Η γυναίκα μου παραπονιόταν για το ροχαλητό μου, εδώ και χρόνια. Αποφάσισα να πάω σε ειδική κλινική και να προμηθευτώ το μηχάνημα CRAP το οποίο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να εκπέμπει αέρα στη μύτη. Το χρησιμοποιώ κατά τη διάρκεια του ύπνου και δεν έχω πλέον κανένα πρόβλημα» λέει.
Πάνω από 1,5 εκατ. ενήλικες Αυστραλοί -9% πάσχουν από διαταραχές ύπνου, από τις οποίες οι συχνότερες είναι η άπνοια και η αϋπνία.
«Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των καταστάσεων είναι ότι διακόπτουν τον ύπνο και προκαλούν συμπτώματα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της μέρας, όπως είναι η κόπωση, ο λήθαργος και η πνευματική ατονία», θα πει ο καθηγητής, Ντέιβιντ Χίλμαν, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Διαταραχών Ύπνου Δυτικής Αυστραλίας.