Οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι υπήρχαν εκεί έξω πολύ απομακρυσμένοι γαλαξίες, οι οποίοι σχηματίστηκαν μάλιστα στη χαραυγή του Διαστήματος πριν από 13,7 δισ. χρόνια.
Δεν είχαν όμως αποδείξεις. Μέχρι πρόσφατα όλα αυτά, καθώς χάρη στο Large Millimeter Telescope που κάθεται πάνω σε ένα ανενεργό ηφαίστειο του Μεξικού, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν γαλαξία πολύ πολύ μακριά.
Κάπου 12,8 δισ. έτη φωτός μακριά δηλαδή, κάτι που τον μετατρέπει αναγκαστικά σε ένα από τα παλιότερα ουράνια σώματα. Η κοινή προσπάθεια των επιστημόνων του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και του μεξικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής, Οπτικής και Ηλεκτρονικής απέδωσε λοιπόν καρπούς.
«Αυτά τα … πολύ μακρινά αντικείμενα είναι μια τάξη μυθολογικών πλασμάτων για την αστροφυσική», είπε ο αστροφυσικός Min Yun του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, «ξέραμε πάντα πως υπήρχαν κάποια εκεί έξω, που είναι τεραστίων διαστάσεων και φωτεινά, αλλά είναι αόρατα στο ορατό φάσμα του φωτός επειδή συσκοτίζονται από τα πυκνά νέφη σκόνης που περιβάλλουν τα νεαρά αστέρια τους».
Το τηλεσκόπιο κατάφερε να δει μέσα από τη σκόνη μέσω μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας και να ανιχνεύσει το φως από τον γαλαξία που χρειάστηκε 12,8 δισ. χρόνια για να φτάσει στη Γη. Λιγότερο από 1 δισ. χρόνια μετά τη δημιουργία του κόσμου δηλαδή.
Και μιας και τα πρώτα 400 εκατ. χρόνια μετά το Big Bang δεν σχηματίστηκαν ούτε αστέρια ούτε γαλαξίες, ο συγκεκριμένος (G09 83808 τον ονόμασαν) είναι, σύμφωνα με τον Yun, «πολύ κοντά στο να είναι ένας από τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν»…