O Τζορτζ Παπαδόπουλος, που βρίσκεται στο στόχαστρο της αμερικανικής Δικαιοσύνης στην έρευνα για την ενδεχόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, υπήρξε ένας άσημος σύμβουλος, με ειδίκευση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, προτού συμμετάσχει στην ομάδα των συμβούλων για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.
Σε ηλικία μόλις 29 ετών, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος εντάχθηκε στην ομάδα του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον Μάρτιο του 2016 αφού είχε συνεργαστεί με τον γερουσιαστή Μπεν Κάρσον, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του από τις προκριματικές εκλογές του κόμματος για να στηρίξει τον Αμερικανό πρόεδρο.
Εκείνη την εποχή, ο μεγιστάνας εγκωμίαζε έναν «εξαιρετικό» σύμβουλο, τον οποίο σήμερα περιέγραψε ως έναν «νέο εθελοντή χαμηλού επιπέδου» και «ψεύτη», αφού παραδέχθηκε ότι απέκρυψε από το FBI τις συνεχείς επαφές που είχε με διαμεσολαβητές της ρωσικής εξουσίας.
Την περασμένη Δευτέρα, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, επιχείρησε ήδη να υποβαθμίσει τον ρόλο του σε εκείνον ενός «εθελοντή, μέλος ενός συμβουλίου που συγκλήθηκε μόλις μία φορά».
Όπως αποκαλύπτεται στα δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, ο ίδιος ομολόγησε ότι είπε ψέματα σχετικά με τις συναντήσεις που είχε ώστε να βρει στοιχεία που θα αμαύρωναν την φήμη της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και να επιχειρήσει να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ.
Γεννηθείς στο Σικάγο (Ιλινόι, βόρειες ΗΠΑ), από οικογένεια με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος αφήνει τις ΗΠΑ το 2009 για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Λονδίνο. Κατόπιν αποφασίζει να επιστρέψει «στην πολιτική αρένα της Ουάσιγκτον», σύμφωνα με το προφίλ του στον ιστότοπο LinkedIn. Εκεί αναφέρει επίσης ότι συμμετείχε από το 2011 σε συνέδρια στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με «μέλη του Κογκρέσου, πρωθυπουργούς και επικεφαλής εταιρειών που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια».
Ο «καθηγητής» και η «ανιψιά»
Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος διαβεβαιώνει ότι έχει «συνεχή εμπειρία στις επιχειρηματικές σχέσεις, την ενέργεια, την πολιτική και τα οικονομικά», καθώς μεταξύ άλλων εργάστηκε μεταξύ του Μαρτίου του 2011 και του Σεπτεμβρίου του 2015 ως «συνεργάτης ερευνητής» για το συντηρητικό think-tank Hudson Institute στην Ουάσιγκτον.
Το ινστιτούτο αυτό, ωστόσο, διευκρινίζει σε ένα δελτίο τύπου ότι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος «ξεκίνησε το 2011 ως εθελοντής ασκούμενος και κατόπιν βοήθησε στις έρευνες ενός εκ των συνεργαζόμενων μελών μας το 2013 και 2014», όταν και ολοκληρώθηκε η συνεργασία αυτή.
«Ο Παπαδόπουλος δεν ήταν ποτέ μισθωτός εργαζόμενος» τονίζει το Hudson Institute, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό.
Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, ζούσε στο Λονδίνο όταν στρατολογήθηκε από την ομάδα του δισεκατομμυριούχου υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, μαζί με έναν στρατηγό εν αποστρατεία και έναν πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας. Τον Μάρτιο του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ περιγράφει τον Τζορτ Παπαδόπουλο ως έναν «σύμβουλο για θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έναν εξαίρετο άνθρωπο» σε μια συνέντευξη στη Washington Post.
Ωστόσο, φαίνεται πως επικεντρώνεται στο θέμα της Ρωσίας και τη βελτίωση των σχέσεων- άκρως τεταμένων εκείνη την εποχή, με τις ΗΠΑ.
Ο νεαρός σύμβουλος συναντά έναν «καθηγητή» με έδρα το Λονδίνο κατόπιν μια Ρωσίδα που συστήνεται ως η «ανιψιά» του Βλαντίμιρ Πούτιν. Στόχος να επιχειρήσει να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής της προεκλογικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου και Ρώσων αξιωματούχων. Ο «καθηγητής» επιβεβαιώνει επίσης τον Απρίλιο ότι οι Ρώσοι έχουν στην κατοχή τους «χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» και επιβαρυντικά στοιχεία για την Κλίντον.
Τον Ιανουάριο του 2017 ο Τζορτζ Παπαδόπουλος καταθέτει στο FBI ότι είχε αυτές τις επαφές προτού ενταχθεί στην ομάδα του Τραμπ ωστόσο η ηλεκτρονική αλληλογραφία προς τους υπεύθυνους της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου δείχνουν ότι ψεύδεται, βάσει του κατηγορητηρίου. Σε ορισμένα από τα email, που η εφημερίδα Washington Post κατάφερε να εντοπίσει, ορισμένα στελέχη της ομάδας του Τραμπ εξάρουν την «καλή δουλειά» του, όμως σε άλλα εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε είδους συνάντηση ανώτερου επιπέδου με τις ρωσικές αρχές.