Πλήρως αναμένεται να παραλύσει σήμερα το Βέλγιο, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, εξαιτίας της απεργίας που γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τους ηγέτες της Ε.Ε. που συναντώνται στις Βρυξέλλες.
Τα συνδικάτα αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης υπό τον Ελιό ντι Ρουπό να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης και να επιβάλει σειρά μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση 11,3 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παγώσει δαπάνες 1,3 δισ. ευρώ μετά την προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους της.
Η κινητοποίηση συμπίπτει με την 17η Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. μέσα σε δύο χρόνια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Υπό διαπραγμάτευση είναι η οριστικοποίηση της δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Σχεδόν ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο θα τεθεί εκτός λειτουργίας, όπως και τα λεωφορεία και τα τραμ, πολλά σχολεία πρόκειται να παραμείνουν κλειστά, ενώ η παραγωγή στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών Audi και Volvo θα ανασταλεί.
Το αεροδρόμιο Σαρλερουά, που αποτελεί σημαντικό σταθμό για την Ryanair και άλλες αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους, αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις πτήσεις λόγω των σχεδίων των συνδικάτων να αποκλείσουν το βασικό δρόμο που οδηγεί σε αυτό. Ακόμα παραμένει άγνωστο αν θα γίνουν πτήσεις σε άλλο αεροδρόμιο εκτός του κύριου διεθνούς αεροδρομίου στις Βρυξέλλες είναι άδηλο.
Τα τρένα, όπως το Eurostar από το Λονδίνο και το Thalys από το Παρίσι, είχαν σταματήσει να κινούνται από και προς τη χώρα ήδη από αργά χθες.
Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμά του κάτω από το όριο του 3% φέτος για να αποφύγει την επιβολή προστίμου και να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα δημοσιονομικά της χώρας τέθηκαν υπό έλεγχο.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch μιμήθηκε τους Standard & Poor’s και Moody’s και υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας την Παρασκευή με αρνητική προοπτική, επικαλούμενος τις ανησυχίες για την επιδεινούμενη κρίση χρέους και την ύφεση που θα μπορούσε να υποσκάψει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι κατώτερη του 0,8% που προέβλεπε στον προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου, με την προοπτική της στασιμότητας ή της συρρίκνωσης του εγχώριου προϊόντος να θεωρείται βέβαιο ότι θα την ωθήσει σε νέες περικοπές όταν επανεξετάσει τον προϋπολογισμό το Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί να εξοικονομήσει ή να αντλήσει τουλάχιστον 1,5 ως 2 δισ. ευρώ ακόμα.
Ήδη οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα διαφωνούν έντονα για το από πού θα πρέπει να προέλθουν τα πρόσθετα αυτά κεφάλαια. Το γαλλόφωνο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ντι Ρουπό λέει ότι οι πλούσιοι πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος, ενώ οι Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες, που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού έξι κομμάτων, ερίζουν ότι οι υψηλότεροι φόροι θα ωθήσουν τη χώρα σε ύφεση και ότι οι κρατικές δαπάνες μπορούν και πρέπει να μειωθούν περαιτέρω.