Η Ρωσία επιθυμεί και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συμμετάσχουν σε μια νέα Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις που αφορούσαν διεθνείς κρίσεις, ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις χθεσινές συνομιλίες που είχε, στο Κρεμλίνο, με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη σύμφωνα με την εφημερίδα της Κύπρου «Ο Φιλελεύθερος».
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Πούτιν, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως η χώρα του δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε επιδιαιτησία ή την επιβολή οποιωνδήποτε τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και επεσήμανε πως είναι οι δυο πλευρές στο νησί που πρέπει να λάβουν τις όποιες αποφάσεις, χωρίς να τους επιβληθεί οτιδήποτε από τις εγγυήτριες δυνάμεις ή άλλες τρίτες χώρες.
Εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στο Κυπριακό, είτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας είτε οπουδήποτε αλλού, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είναι ο αρμόδιος που χειρίζεται το Κυπριακό από πλευράς ρωσικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας τη μακροχρόνια στάση της χώρας του για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ο κ. Πούτιν επεσήμανε τη σημασία της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας της δύναμης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε ενημέρωση για το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα, εκφράζοντας ετοιμότητα για επανέναρξη του διαλόγου για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Σε ό,τι αφορά τη διεθνή πτυχή υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και κάλεσε τη ρωσική πλευρά να μιλήσει και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τα άλλα μόνιμα μέλη του ΣΑ προκειμένου αυτά να πειστούν ώστε να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια για προετοιμασία μιας Διεθνούς Διάσκεψης, στην οποία να συμμετάσχουν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο κ. Πούτιν έθεσε και το θέμα του πολυεκατομμυριούχου Μπιλ Μπράουντερ. Αφού ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την υπόθεση αυτή, του είπε πως καταλαβαίνει απόλυτα το νομικό πλαίσιο της Κύπρου και πως η Ρωσία προσβλέπει ότι θα υπάρξει μια απόφαση η οποία θα την ικανοποιεί και θα επιτρέψει στις δυο χώρες να συνεργαστούν, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για την ευρύτερα άριστη συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο της Κύπρου, επισημαίνοντας πως το θέμα Μπράουντερ βρίσκεται ενώπιον της δικαστικής εξουσίας. Ο κ. Πούτιν σημείωσε ακόμη πως η Κύπρος έχει την πιο εποικοδομητική στάση εντός της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ. Επεσήμανε πως αν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να συνεργαστούν με τη Ρωσία τότε αυτή θα ακολουθήσει το δρόμο της, σημειώνοντας πως η χώρα του έχει ξεπεράσει τα προβλήματα που υπήρξαν στην αρχή της επιβολής των κυρώσεων από την ΕΕ.
Ανέφερε εξάλλου πως η Κύπρος είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε επενδύσεις στη Ρωσία, λόγω του μεγάλου αριθμού κεφαλαίων που επανεπενδύονται μέσω Κύπρου στη χώρα, σημειώνοντας παράλληλα πως θα δώσει οδηγίες στον ρώσο υπουργό Οικονομικών για προώθηση της επέκτασης της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Ενέργειας ανέφερε πως η Μόσχα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και πως τη Ρωσία την ενδιαφέρει ειδικότερα να δει αν θα υπάρξουν κατασκευές με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών που θα γίνουν τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη σημασία της υπογραφής των πέντε διμερών συμφωνιών Κύπρου και Ρωσίας χθες, και ειδικότερα του Κοινού Προγράμματος Δράσης για την περίοδο 2018 – 2020, το οποίο υπέγραψαν οι δυο πρόεδροι.
Σημειώνεται πως δυο από τις συμφωνίες που ήταν προγραμματισμένο να υπογραφούν την Τρίτη στο Κρεμλίνο δεν υπεγράφησαν. ‘Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συμφωνία για συνεργασία κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων που διεξάγονται σε περίπτωση καταστάσεων διαχείρισης κρίσεων δεν υπογράφτηκε επειδή η ρωσική πλευρά ζήτησε αλλαγές τις οποίες η Λευκωσία θα εξετάσει. Επίσης δεν υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας επειδή ο τελευταίος δεν κατέστη δυνατόν να βρίσκεται στη Μόσχα για να το υπογράψει. Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στην αύξηση του τουρισμού από τη Ρωσία στην Κύπρο. Παράλληλα σημείωσε πως η Ρωσία είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Κύπριους, επισημαίνοντας πως από το Νοέμβριο θα υπάρξει μια νέα πολιτική σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις εισόδου για τους ξένους που θα επισκέπτονται τη Ρωσία, οι οποίες θα ισχύουν για μεγαλύτερη περίοδο.
Επεσήμανε και την πολύ καλή συνεργασία Ρωσίας – Κύπρου στον τομέα της άμυνας, και εξέφρασε ευχαριστίες για τον ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό ρωσικών πλοίων στη Λεμεσό. Εξάλλου, ζήτησε όπως προωθηθεί η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας στα σχολεία της Κύπρου και υπογράμμισε την ανάγκη για προστασία των Χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή.