Κανένα από τα κόμματα που εμπλέκονται στις διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία δεν υποστηρίζει την ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

Αυτό αποκάλυψε στο Reuters εκπρόσωπος των Πράσινων, ο οποίος συμμετείχε στη νυχτερινή διαπραγματευτική συνάντηση με τους Συντηρητικούς της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Σύμφωνα με τον Reinhard Buetikofer, οι Πράσινοι υποστηρίζουν την ιδέα για μεγαλύτερη επένδυση στις υποδομές αλλά όχι για νέο προϋπολογισμό.

«Κανένα από τα κόμματα που συμμετείχαν δεν υποστηρίζουν τη δημιουργία προϋπολογισμού της ευρωζώνης» δήλωσε ο Buetikofer.

«Εμείς οι Πράσινοι υποστηρίζουμε πλήρως την ιδέα να βρεθούν τρόποι, στο πλαίσιο του υπάρχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ, να ενισχύσουμε την επένδυση στις υποδομές. Συμμεριζόμαστε την επιδίωξη του Μακρόν για αυξημένη επένδυση» τόνισε.

Η εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνει το Reuters, αποτελεί πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος έχει ζητήσει τη δημιουργία προϋπολογισμού πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για την ευρωζώνη, με στόχο να βοηθηθεί η νομισματική ένωση να αντιμετωπίσει τους κλυδωνισμούς στην οικονομία. Οι Πράσινοι θεωρούνται οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές των απόψεων του Μακρόν στη Γερμανία, σε ό,τι αφορά τα κόμματα που πιθανώς να συμμετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.